Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Reakcie politikov na zvolenie P.Pellegriniho za predsedu parlamentu

Béla Bugár Foto: TASR/Martin Baumann

Béla Bugár očakáva od P.Pellegriniho vyššiu politickú kultúru a rešpekt k opozícii.

Bratislava 25. novembra (TASR) - Nový predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini (Smer-SD) by sa mal usilovať odstrániť deformáciu parlamentarizmu a vrátiť politiku z námestí do parlamentu. V reakcii na jeho zvolenie to dnes povedal predseda Mostu-Híd Béla Bugár.

Od Pellegriniho očakáva tiež zvýšenie politickej kultúry v parlamente a rešpektovanie opozície. Bugár si želá, aby už vládna strana nevyraďovala opozičné návrhy zo schôdzí a aby chúlostivé témy neboli prerokovávané na nočných schôdzach.

Nový predseda parlamentu by tiež mal vypísať novú voľbu šéfa Najvyššieho kontrolného úradu. Bugár predpokladá, že keď sa tak stane, KDH predloží meno svojho kandidáta. Post totiž podľa neho patrí na základe dohody kresťanským demokratom.

Parlament sa pokúšal zvoliť nového šéfa NKÚ už niekoľkokrát. Všetky doterajšie hlasovania sa skončili neúspechom opozičných kandidátov alebo stiahnutím kandidatúry. Smer-SD trvá na tom, že post patrí opozícii.

Naposledy sa ako horúci kandidát spomínal Pavol Hrušovský z KDH. Hoci odstupujúcemu predsedovi NR SR Pavlovi Paškovi (Smer-SD) sa pozdával, sociálni demokrati údajne s jeho podporou váhali. Bez hlasov Smeru-SD nemá v parlamente šancu na úspech žiadny opozičný kandidát. Okrem Hrušovského sa spomínal aj Ján Hudacký (KDH). Voľbu šéfa NKÚ vyhlasuje predseda parlamentu.