Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

Reakcie slovenských osobností na smrť Alexeja Navaľného

Ľudia položili kvety na portrét zosnulého ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného pred budovou ruského veľvyslanectva v Kodani v piatok 16. februára 2024. Foto: TASR/AP

Jeho eliminácia sa začala dávno pred dnešným dňom. Úprimnú sústrasť jeho rodine a priateľom, uviedla prezidentka.

Bratislava 16. februára (TASR) - Smrť ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného je podľa prezidentky SR Zuzany Čaputovej tragicky predvídateľný výsledok toho, ako sa Putinovo Rusko správa k tým, ktorí sú proti skorumpovanému režimu. Informovala o tom na platforme X.



"Jeho eliminácia sa začala dávno pred dnešným dňom. Úprimnú sústrasť jeho rodine a priateľom," uviedla prezidentka.

Alexej Navaľnyj zomrel v piatok vo väzení. Príčiny jeho smrti sa podľa ruskej väzenskej služby stále zisťujú.

Premiér: Smrť Alexeja Navaľného vyžaduje riadne vyšetrenie


Smrť ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného vyžaduje podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) riadne vyšetrenie a vyvodenie zodpovednosti za prípadné zlyhania alebo úmyselné konania spojené s týmto úmrtím. Informoval o tom na sociálnej sieti.

"Smrť politika alebo politicky obvineného vo väzení vždy vyvoláva obrovské pochybnosti," uviedol Fico.

Na archívnej snímke z 23. apríla 2015 v Moskve ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj a jeho manželka Julija Navaľná v súdnej sieni pred vypočúvaním.
Foto: TASR/AP


Opozičné strany reagovali na smrť Alexeja Navaľného



Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj bol podľa Progresívneho Slovenska (PS) jedným z najodvážnejších väzňov svedomia režimu ruského prezidenta Vladimira Putina. Strana Sloboda a Solidarita (SaS) v reakcii na jeho úmrtie vyhlásila, že plne stojí za demokratickými opozičnými silami v Rusku.

Zodpovednosť za Navaľného smrť padá podľa hnutia PS jednoznačne na ruského prezidenta. "Alexej Navaľnyj bol jedným z najodvážnejších väzňov svedomia Putinovho režimu. Od začiatku vedel, že za svoj boj môže zaplatiť aj tú najvyššiu cenu, no aj tak necúvol," uviedla Tereza Mikáčová z mediálneho oddelenia PS.

Predseda SaS Richard Sulík vyhlásil, že všetci podporovatelia ruského režimu, ktorí si zakrývali oči pred zverstvami Putina, tak dostali smrťou Navaľného jasný dôkaz, ako sa skončí každý kritik diktátora z Kremľa. "Je absolútne neprijateľné, aby bol akýkoľvek opozičný politik na svete nielen väznený, ale následne doslova umučený vo väzenskom tábore," povedal Sulík.

Na Navaľného smrť reagoval aj predseda mimoparlamentnej strany Modrí-ES Mikuláš Dzurinda. "Je dôkazom, že skutočným nepriateľom režimu Vladimira Putina nie je ani EÚ, ani NATO, ani USA, ale jeho vlastní občania," reagoval. Vyzval vládu aj parlament, aby tento neľudský, zlovestný režim dôrazne odsúdili.