Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Reakcie slovenských politikov na zrútenie lietadla s Alexandrovovcami

Alexandrovovci . Foto: TASR - František Iván

Ruské dopravné lietadlo s 92 ľuďmi na palube vrátane členov armádneho súboru piesní a tancov Alexandrovovci sa dnes niekoľko minút po štarte z prímorského letoviska Soči zrútilo do vôd Čierneho mora.

Bratislava 25. decembra -Na tragédiu, ktorá postihla Rusko a umelecký súbor Alexandrovovcov reagovali slovenskí politici.



Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS), archívna snímka
Foto: TASR/Martin Baumann

"Obrovská tragédia a veľká strata Alexandrovci. Na Slovensku odohrali mnoho úžasných koncertov a chystali sa opäť, čokoľvek k tomu povedať, je v tejto chvíli zbytočné. Toto prevedenie našej národnej piesne je moje obľúbené." uviedol na sociálnej sieti predseda parlamentu Andrej Danko.


Na snímke predseda vlády SR Robert Fico
Foto: TASR - Michal Svítok

Premiér Robert Fico (Smer-SD) zaslal v súvislosti s leteckým nešťastím v Soči sústrastný telegram ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Vo svojom mene i celej vlády vyjadril hlbokú a úprimnú sústrasť pozostalým obetí i ruskému ľudu.

"S hlbokým zármutkom som prijal správu o tragédii lietadla v ruskom Soči, na palube ktorého cestovala takmer stovka ľudí, medzi inými aj členovia legendárneho súboru Alexandrovovci. Vyjadrujem nesmiernu ľútosť nad každou ľudskou obeťou," uviedol premiér.

Fico poznal umeleckú činnosť Alexandrovovcov, ktorí pravidelne hosťovali aj na Slovensku, osobne. "Je veľkou stratou pre ruskú kultúru, že prichádza o mnohých členov tohto významného umeleckého súboru, ktorý je už dlhé roky veľvyslancom ruskej kultúry a jednou z jej vlajkových lodí. Je mi to veľmi ľúto," doplnil Fico.


Na snímke minister obrany SR Peter Gajdoš
Foto: TASR - Pavel Neubauer

"Obrovská tragédia...zahynuli veľkí umelci...úprimnú sústrasť všetkým pozostalým" uviedol Minister obrany SR Peter Gajdoš.


Na archívnej snímke poslanec Boris Kollár (Sme rodina).
Foto: TASR - Štefan Puškáš

Boris Kollár na svojom facebooku napísal k nešťastiu niekoľko statusov: "Bolí to aj nás ALEXANDROVCI ....", "Obrovská tragédia a veľká strata pre Rusko a umeleckú obec, ale rovnako aj pre nás, čo sme Alexandrovcov mali radi ..." a "Je mi to neskutočne ľúto, že nám už toto nezaspievajú. Týmto sa stali tak trochu aj našími ALEXANDROVCAMI ...RIP"


Jaroslav Paška
Foto: TASR/Pavel Neubauer

Prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška vyjadril svoju kondolenciu prostredníctvom sociálnej siete skratkou "R.I.P.".