Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Viac ako 67 percent Slovákov triedi odpad

Koše na triedenie odpadu (ilustračné foto) Foto: TASR

Z plastov Slováci najviac triedia PET fľaše, nasledujú tégliky a obaly z drogérie (kozmetiky).

Bratislava 30. apríla (TASR) - Viac ako 67 percent Slovákov sa hlási k tomu, že v domácnosti aktívne triedi odpad. Vyplýva to z výsledkov prieskumu verejnej mienky, cieľom ktorého bolo zistiť pohľad občanov Slovenska na problematiku nakladania s odpadom v domácnostiach a na triedenie odpadu. Prieskum iniciovalo Slovenské priemyselné združenie pre obaly a životné prostredie (SLIPCEN). TASR o tom informoval výkonný riaditeľ SLIPCEN Miroslav Jurkovič.

Podľa prieskumu Slováci najviac triedia plasty, a to predovšetkým PET obaly od nápojov. "Z respondentov, ktorí uviedli, že odpad v domácnosti triedia, až takmer 92 percent triedi plasty," ozrejmil Jurkovič. Na druhom mieste to je s viac ako 77 percentami papier a na treťom mieste to bolo v rozsahu vyše 76 percent sklo. Ako ďalej informoval, BIO odpad na Slovensku triedi 17,5 percenta občanov. Viacvrstvové kombinované materiály (napr. Tetra Pak) a kovové obaly triedi zhodne 14,7 percenta občanov.

Z plastov Slováci najviac triedia PET fľaše, nasledujú tégliky a obaly z drogérie (kozmetiky). Až 60,5 percenta respondentov uviedlo, že v domácnosti triedia súčasne papier, plasty i sklo.

Prieskum na Slovensku ukázal, že na zvýšenie množstva domácností zapojených do triedenia odpadu je dôležité ukázať občanom, že triedenie odpadu má zmysel. Viac ako 44 percent tých, ktorí netriedia odpad, uviedlo, že tak nerobia, pretože to podľa nich nemá zmysel.

Z prieskumu tiež vyplynulo, že najmocnejším motivačným prvkom na zapojenie domácností do triedenia odpadu sú finančné výhody. "Tento výsledok nám ukázal, že je veľmi dôležité, aby zostala v novom zákone o odpadoch zachovaná možnosť znížiť poplatok za komunálny odpad pre občanov, ktorí odpad triedia," dodal k prieskumu Jurkovič.

Prieskum sa uskutočnil na vzorke 800 respondentov na prelome februára a marca 2013.