Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Danko a Flašíková Beňová o REFERENDE:Ich názory sa líšia ako deň a noc

Screenshot Foto: TABLET.TV

Podľa Moniky Flašíkovej Beňovej (Smer-SD) je referendum nevyprovokovaným útokom na skupinu ľudí. Podľa Andreja Danka (SNS) je ochranou rodinných hodnôt a výchovy detí pred nezodpovednými experimentmi.

Bratislava 3. marca (Teraz.sk) – Europoslankyňa Smeru-SD Monika Flašíková Beňová sa sobotného referenda nezúčastní a podľa vlastných slov bude presviedčať „všetkých slušných ľudí“, aby sa zachovali rovnako. „Chcem požiadať ľudí na Slovensku, aby vo svojom srdci našli toleranciu pre ostatných,“ povedala v diskusnej relácii Politika Tu a teraz na Tablet.tv.

Predseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko sa sobotného referenda zúčastní a bude hlasovať tri krát ZA. „Nie je žiadne tajomstvo, že SNS zbierala podpisy, máme zastúpenie v komisiách a hovoríme tri krát áno. Nepoznám v SNS nikoho, kto bude v sobotu hlasovať inak,“ reagoval na vyhlásenie europoslankyne Smeru-SD Danko.



Je referendum o ochrane rodiny?

„Pre mňa by referendum, ktoré by bolo o ochrane rodiny, muselo riešiť otázky ako je pravidelné zvyšovanie minimálnej mzdy, ako je pomoc štátu pri vymáhaní výživného, určite by tam mala byť otázka o tom, aký zlý dopad má na rodiny, keď musí muž alebo žena odísť za prácou do zahraničia,“ zdôraznila Flašíková Beňová. Toto referendum podľa nej situáciu rodín nerieši, v prípade úspechu situáciu na Slovensku nijako nezmení, bude však spoločnosť polarizovať.

„Každé referendum, ktoré splní náležitosti zákona, je vyzbieraných viac ako 400.000 podpisov, prešlo to dokonca sitom ústavného súdu, je platným referendom. Mali sme tu iné, bezvýznamnejšie referendá, ako o motorových vozidlách od Sas-károv, ktorí kritizovali štyridsaťtisícové autá a potom tie bavoráčiky veľmi radi využívali,“ reagoval Danko.

„Aj mne vadí, že musia Slováci drhnúť v Rakúsku, v Nemecku. Je tam pätnásťtisíc našich žien, ktoré sa nevenujú svojim manželom a opatrujú Rakúšanov a Nemcov. Je tu veľa problémov rodiny a aj toto referendum o nich otvára diskusiu. Ak sa niektoré podarí vyriešiť, budem rád,“ dodal.

To však podľa neho nič nemení na fakte, že Slovensko je pod vplyvom európskej legislatívy a judikátov Európskeho súdu pre ľudské práva, ktoré postupne rozširujú práva homosexuálov. „Je nesporne faktom, že štáty, ktoré do svojej legislatívy pustili registrované partnerstvá alebo priamo manželstvá homosexuálnych párov, sa neskôr dostávajú k rozširovaniu ich práv o adopcie detí,“ povedal Danko.

Adopcie detí

„Máme veľký problém s tým, aby si homosexuáli mohli adoptovať deti. Na toto doplatilo aj Rakúsko, keď umožnilo registrované partnerstvá. Ako stará katolícka krajina museli umožniť adopcie detí,“
dodal predseda SNS s tým, že prax adopcií pármi rovnakého pohlavia v zahraničí je nová a nie sú žiadne skúsenosti s tým, ako sa podpisuje na psychike detí.

„Na Slovensku nie je žiadna relevantná strana, ktorá by chcela zmeniť status quo vo vzťahu k manželstvám, LGBT komunite, alebo zmeniť zákon v oblasti adopcií,“ oponovala Monika Flašíková Beňová. Upozornila, že v Českej republike zákon adopcie detí pármi rovnakého pohlavia umožňuje a doteraz reálne prišlo k jedinej adopcii. Referendum preto považuje za rozdeľovanie spoločnosti a strašenie niečím, čo vôbec nie je na programe dňa.

„Tieto otázky vnášajú do spoločnosti predstavu, že v tejto krajine máme skupinu obyvateľov, ktorá je dosť dobrá na to, aby platila dane a plnila všetky povinnosti, ktoré štát stanovuje, ale ukazujeme na ňu prstom a pranierujeme ju. Toto referendum je proti skupine obyvateľov a preto s ním nemôžem súhlasiť,“ konštatovala.

Danko nie je proti tomu, aby si mohli homosexuáli riešiť otázky dedenia, alebo nahliadania do zdravotných záznamov prostredníctvom legislatívy o spoločnej domácnosti, je však zásadne proti možnosti uzákoniť registrované partnerstvá homosexuálov. „Beriem to ako hodnotový výkrik Slovenska. Referendum poukazuje na veci, ktoré by mohli v budúcnosti vzniknúť,“ povedal.