Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Jedna z otázok v referende o ochrane rodiny nie je v súlade s ústavou

Foto: TASR/František Iván

Podnet na preskúmanie ústavnosti otázok v referende, ktoré iniciovala Aliancia za rodinu (AZR), podal na ÚS prezident SR Andrej Kiska.

Košice 28. októbra (TASR) – Jedna zo štvorice otázok ako predmet navrhovaného referenda o ochrane rodiny nie je v súlade s Ústavou SR. Rozhodol o tom na dnešnom neverejnom zasadnutí pléna Ústavný súd (ÚS) SR pod vedením predsedníčky Ivetty Macejkovej.

Predmetná otázka znie: "Súhlasíte s tým, aby žiadnemu inému spolužitiu osôb okrem manželstva nebola priznaná osobitná ochrana, práva a povinnosti, ktoré sú právnymi normami k 1. 3. 2014 priznané iba manželstvu a manželom (najmä uznanie, registrácia či evidovanie ako životného spoločenstva pred verejnou autoritou, možnosť osvojenia dieťaťa druhým manželom rodiča)?"

Podľa súdu nie je takto znejúca otázka v referende v súlade s článkom 93 odsek 3 ústavy, ktorý hovorí, že predmetom referenda nemôžu byť základné práva a slobody, v spojení s článkom 19 odsek 2 ústavy, podľa ktorého má každý právo na ochranu pred neoprávneným zasahovaním do súkromného a rodinného života.

Ďalšie tri otázky sú ako predmet referenda v súlade s ústavou, rozhodol súd.

Podnet na preskúmanie ústavnosti otázok v referende, ktoré iniciovala Aliancia za rodinu (AZR), podal na ÚS prezident SR Andrej Kiska.

K rozhodnutiu Ústavného súdu sa podľa informácie od hovorkyne ÚS Anny Pančurovej pripája odlišné stanovisko sudcov Lajosa Mészárosa a Ladislava Orosza.

V navrhovanom referende chce AZR položiť občanom štyri otázky. Či súhlasia s tým, aby sa manželstvom mohol nazývať len zväzok jedného muža a jednej ženy, či súhlasia, aby si homosexuálne alebo iné zväzky nemohli nárokovať práva manželstva, či súhlasia, aby si homosexuálne zväzky nemohli nárokovať adopcie detí a či súhlasia, aby rodičia mohli rozhodovať o spôsobe výchovy a vzdelávania svojich detí v školách pri citlivých kultúrno-etických veciach, ako je sexuálne správanie alebo eutanázia.

V otázke referenda si počká na doručenie rozhodnutia Ústavného súdu


Prezident SR Andrej Kiska si v súvislosti s referendom o ochrane rodiny počká na doručenie rozhodnutia Ústavného súdu (ÚS) SR. "Po doručení si ho preštuduje a v krátkom čase oznámi svoje rozhodnutie," uviedol pre TASR šéf komunikačného odboru Kancelárie prezidenta SR Roman Krpelan.

ÚS dnes rozhodol, že jedna zo štvorice otázok ako predmet navrhovaného referenda o ochrane rodiny nie je v súlade s Ústavou SR. Ide o otázku týkajúcu sa toho, či občania súhlasia s tým, aby žiadnemu inému spolužitiu osôb okrem manželstva nebola priznaná osobitná ochrana, práva a povinnosti, ktoré sú právnymi normami k 1. 3. 2014 priznané iba manželstvu a manželom.

V referende chce Aliancia za rodinu (AZR), ktorá iniciovala petíciu za jeho vyhlásenie, položiť občanom štyri otázky. Konkrétne, či súhlasia s tým, aby sa manželstvom mohol nazývať len zväzok jedného muža a jednej ženy, či súhlasia, aby si homosexuálne zväzky nemohli nárokovať adopcie detí a či súhlasia, aby rodičia mohli rozhodovať o spôsobe výchovy a vzdelávania svojich detí v školách pri citlivých kultúrno-etických veciach, ako je sexuálne správanie alebo eutanázia. Tieto sú podľa ÚS v súlade s ústavou.

Petičné hárky s vyše 400.000 podpismi odovzdala AZR prezidentovi 27. augusta. Kiska začiatkom septembra avizoval, že chce, aby súd preskúmal súlad predmetu referenda s ústavou a jeho zásah do základných ľudských práv a slobôd. Jeho rozhodnutie obrátiť sa na ÚS označila aliancia za nedodržaný sľub, ktorý im v minulosti dal.

Referendum o otázkach súladných s ústavou podľa J. Drgonca musí byť


Prezident Andrej Kiska musí vyhlásiť referendum o ochrane rodiny s tromi zo štyroch otázok, ktoré Ústavný súd SR neoznačil za protiústavné. Myslí si to ústavný právnik Ján Drgonec.

"Otázky, ktoré Ústavný súd uznal ako súladné s ústavou, o tých podľa môjho názoru referendum musí byť," povedal pre TASR Drgonec.

Plénum Ústavného súdu (ÚS) SR pod vedením predsedníčky Ivetty Macejkovej dnes rozhodlo, že jedna zo štvorice otázok ako predmet navrhovaného referenda o ochrane rodiny nie je v súlade s Ústavou SR. Predmetná otázka znie: "Súhlasíte s tým, aby žiadnemu inému spolužitiu osôb okrem manželstva nebola priznaná osobitná ochrana, práva a povinnosti, ktoré sú právnymi normami k 1. 3. 2014 priznané iba manželstvu a manželom (najmä uznanie, registrácia či evidovanie ako životného spoločenstva pred verejnou autoritou, možnosť osvojenia dieťaťa druhým manželom rodiča)?"

Podľa súdu nie je takto znejúca otázka v referende v súlade s článkom 93 odsek 3 ústavy, ktorý hovorí, že predmetom referenda nemôžu byť základné práva a slobody, v spojení s článkom 19 odsek 2 ústavy, podľa ktorého má každý právo na ochranu pred neoprávneným zasahovaním do súkromného a rodinného života. Ďalšie tri otázky sú ako predmet referenda v súlade s ústavou, rozhodol súd.