Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Referendum o rodine podporujú desaťtisíce ľudí z celej Európy

Ilustračné foto Foto: TASR/Dušan Hein

"Mnohí ľudia podporujú Slovákov v referende a vyzývajú ich, aby išli hlasovať za slobodu vzdelania a podporu rodiny,"  uviedol taliansky aktivista a politik Volonté.

Bratislava 29. januára (TASR) – Slovenské referendum o ochrane rodiny podporujú podľa hovorcu Aliancie za rodinu (AZR) Petra Kremského desaťtisíce ľudí z celej Európy. Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave predstavil spolu s talianskym aktivistom a politikom Lucom Volontém petíciu na podporu slovenského referenda.

"Do dnešného dňa ju podpísalo 50.000 ľudí najmä z Talianska, Nemecka, Chorvátska či Veľkej Británie," uviedol Volonté. Petíciu možno podpísať na webovej platforme CitizenGO. "Mnohí ľudia podporujú Slovákov v referende a vyzývajú ich, aby išli hlasovať za slobodu vzdelania a podporu rodiny," konštatoval.

Volonté poukázal, že možnosť všeľudového hlasovania o ochrane rodiny by si Slováci mali vážiť. Spomenul napríklad Veľkú Britániu, kde sa to ľuďom nepodarilo. "Odpovedať trikrát kladne, to nie je diskriminácia niekoho, ale láska voči každému jednému človeku spoločnosti. Teda k deťom, matkám a otcom," myslí si.

Volonté je po Željke Markičovej druhým aktivistom, ktorý prišiel na Slovensko podporiť referendum. AZR oznámila plánovaný príchod ďalšieho zahraničného hosťa - Ludovine de La Rochére z hnutia La Manif pour Tous (Manifestácia pre všetkých).

Referendum sa uskutoční 7. februára a na hlasovacích lístkoch budú tri otázky z pôvodných štyroch, jednu zamietol Ústavný súd SR. Slováci sa budú vyjadrovať k trom otázkam - či ľudia súhlasia s tým, aby sa manželstvom mohol nazývať len zväzok jedného muža a jednej ženy; či súhlasia, aby si homosexuálne zväzky nemohli nárokovať adopcie detí a či súhlasia, aby rodičia mohli rozhodovať o spôsobe výchovy a vzdelávania svojich detí v školách pri citlivých kultúrno-etických veciach, ako je sexuálne správanie alebo eutanázia.

Právo hlasovať v referende majú všetci oprávnení voliči, teda tí, ktorí majú v deň referenda aspoň 18 rokov. Nemusia mať trvalý pobyt na Slovensku. Ide o viac ako štyri milióny občanov SR. Aby bolo referendum platné, muselo by sa na ňom zúčastniť aspoň 50 percent oprávnených voličov.

Ide v poradí o ôsme všeľudové hlasovanie v ére samostatného Slovenska. Z doterajších siedmich bolo platné iba jediné, a to v roku 2003, keď sa občania vyjadrovali k vstupu SR do Európskej únie.