Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Referendum o ochrane rodiny by bolo neplatné, vyplynulo z prieskumu

Ilustračná fotografia Foto: TASR/AP

V rámci prieskumu sa zisťovali aj pravdepodobné odpovede na tri referendové otázky.

Bratislava 28. januára (TASR) - Referendum o ochrane rodiny by bolo neplatné. Zúčastnilo by sa na ňom iba 36 percent opýtaných. Vyplýva to z reprezentatívneho prieskumu Katedry politológie Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka (TnUAD) v Trenčíne, ktorý sa uskutočnil od 20. decembra 2014 do 15. januára 2015 na vzorke 1005 respondentov.

Podľa prieskumu Katedry politológie TnUAD by sa referenda zúčastnilo iba 36 percent respondentov (na grafe položka 1).
Foto: Teraz.sk


V rámci prieskumu sa zisťovali aj pravdepodobné odpovede na tri referendové otázky. Pri prvej súvisiacej s pojmom manželstvo (Súhlasíte s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou?) viac ako 84 percent respondentov odpovedalo kladne.

Podľa prieskumu TnUAD by 84 percent respondentov (v grafe položka 1) z tých, ktorí by sa referenda zúčastnili, súhlasilo s tým, aby sa manželstvom nazývalo len spolužitie jedného muža a jednej ženy.
Foto: Teraz.sk


Na druhú otázku súvisiacu s adopciu detí ľuďmi rovnakého pohlavia (Súhlasíte s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebolo umožnené osvojovanie detí a ich následná výchova?) bola odpoveď rovnako kladná na úrovni 73 percent.

Podľa prieskumu TnUAD 73 percent (v grafe položka 1) z respondentov, ktorí by sa referenda zúčastnili, súhlasilo s tým, aby sa párom rovnakého pohlavia neumožnilo osvojovanie detí.
Foto: Teraz.sk


Taktiež odpovede na poslednú otázku k sexuálnej východe (Súhlasíte s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo deti samy nesúhlasia s obsahom vyučovania?) boli takmer na 70 percent kladné.

Podľa prieskumu TnUAD by 70 percent (v grafe položka 1) z respondentov, ktorí by sa referenda zúčastnili, súhlasilo s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania, či eutanázie.
Foto: Teraz.sk


Najvyšší záujem zúčastniť sa na referende by mali obyvatelia Prešovského samosprávneho kraja s viac ako 46 percentami. Najmenší záujem bol v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) – len 27 percent. V rámci vzdelania sa na referende pravdepodobne výraznejšie zúčastnia ľudia s vysokoškolským vzdelaním – 44 percent a, naopak, najmenej ľudia so stredoškolským vzdelaním bez maturity – 33 percent. V rámci vekových kategórií by k urnám prišlo najviac ľudí nad 70 rokov – 45 percent a v rozmedzí rokov 50-59 40 percent.

TASR informoval zástupca vedúceho Katedry politológie TnUAD Miroslav Řádek.