Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Podľa nového podpredsedu NRSR Číža je referendum o rodine dôležité

Na snímke Miroslav Číž Foto: TASR/Michal Svítok

Referendum pomáha podľa šéfa KDH Jána Figeľa dostávať tému o rodine do centra záujmu na Slovensku.

Bratislava 30. novembra (TASR) – Referendum o rodine je dôležité z hľadiska poznania názoru verejnosti. V dnešnej diskusnej relácii V politike TA3 to povedal nový podpredseda NR SR Miroslav Číž (Smer-SD). O jeho politickej účelnosti sa podľa neho dá diskutovať, význam však vidí v správnom čítaní atmosféry a následných korektných rozhodnutiach.

"Treba zvážiť, aká je spoločenská objednávka," povedal. Smer-SD podľa neho ešte diskutuje o odporúčaní pre voličov.

Podpredseda NR SR Ján Figeľ (KDH) si myslí, že referendum pomáha dostávať tému o rodine do centra záujmu na Slovensku. Ako konštatoval, manželské zväzky aj adopcie neheterosexuálnymi pármi sa vnímajú vo svete rozmanito a referendum môže na Slovensku potvrdiť súčasný právny stav, čo považuje za dôležité.

Dodal, že KDH, ktorého je predsedom, má pozitívny vzťah nielen k účasti na hlasovaní, ale aj k trom položeným otázkam. Postoj voličov strany k plebiscitu však necháva na nich.

Ján Figeľ
Foto: TASR/Štefan Puškáš




Občania sa budú v referende vyjadrovať k tomu

- či súhlasia s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou;

- či súhlasia s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebola umožnená adopcia a následná výchova detí

a či súhlasia s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo samotné deti nesúhlasia s obsahom vyučovania.

Referendum sa uskutoční 7. februára 2015.