Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Na referendum dozrú komisie, členov treba nominovať do 7. januára

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Do komisií nominujú členov parlamentné politické strany a hnutia a tiež petičný výbor, ktorý inicioval všeľudové hlasovanie.

Bratislava 14. decembra (TASR) - Na priebeh budúcoročného referenda o rodine bude dohliadať Ústredná komisia pre referendum a tiež obvodné a okrskové komisie.

Do komisií nominujú členov parlamentné politické strany a hnutia a tiež petičný výbor, ktorý inicioval všeľudové hlasovanie. Nominácie treba doručiť najneskôr do 7. januára 2015. Členov komisií môžu navrhovať strany Smer-SD, KDH, OĽaNO, Most-Híd, SDKÚ-DS, SaS a petičný výbor Aliancie za rodinu. Informuje o tom ministerstvo vnútra na svojej webstránke.

Prezident SR Andrej Kiska vyhlásil referendum na 7. februára 2015. Vyjadrovať sa budeme k otázkam - či ľudia súhlasia s tým, aby sa manželstvom mohol nazývať len zväzok jedného muža a jednej ženy; či súhlasia, aby si homosexuálne zväzky nemohli nárokovať adopcie detí a či súhlasia, aby rodičia mohli rozhodovať o spôsobe výchovy a vzdelávania svojich detí v školách pri citlivých kultúrno-etických veciach, ako je sexuálne správanie alebo eutanázia.

Petíciu za vypísanie referenda pôvodne so štyrmi otázkami iniciovala Aliancia za rodinu, za referendum sa vyslovilo viac ako 400.000 ľudí. Otázkami sa zaoberal Ústavný súd SR, jednu z nich označil za protiústavnú, tá v referende odznieť nesmie.

Ide v poradí o ôsme všeľudové hlasovanie v ére samostatného Slovenska. Z doterajších siedmich bolo platné iba jediné, a to v roku 2003, keď sa občania vyjadrovali k vstupu SR do Európskej únie. Na to, aby bolo referendum platné, je potrebná účasť aspoň 50 percent oprávnených voličov.