Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Od októbra vznikne 72 okresných úradov

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Prvá fáza reformy ESO znamenala zánik 64 špecializovaných krajských úradov, ktorých pôsobnosť a kompetencie sa presunuli od januára 2013 na iné štátne inštitúcie.

Bratislava 19. júna (TASR) - Reforma verejnej správy ESO (Efektívna, spoľahlivá a otvorená štátna správa) sa dostala do svojej druhej etapy. Poslanci NR SR dnes 81 hlasmi rozhodli, že od októbra zanikne 248 úradov miestnej štátnej správy a následne vznikne 72 okresných úradov (Bratislava a Košice budú mať po jednom okresnom úrade), na čele ktorých budú prednostovia menovaní vládou.


Na jeseň teda zaniknú obvodné úrady životného prostredia, obvodné úrady pre cestnú dopravu a pozemné komunikácie, obvodné lesné úrady, obvodné pozemkové úrady a správy katastra. Ich pôsobnosť sa presunie na integrovaný miestny orgán štátnej správy s novým názvom okresný úrad.

"Každý občan by mal mať v okrese jedno miesto, kde sa môže obrátiť a vybaviť celú agendu, ktorú so štátom má," uviedol minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) s tým, že sa začínajú vytvárať predpoklady na vznik klientskych centier a okresných úradov. Prvé klientske centrá, ktoré budú kontaktným miestom, kde občan vybaví všetko, sa budú otvárať v roku 2014. Niektoré pilotné projekty však budú otvárané už tento rok.

Takéto klientske centrum má byť otvorené aj v Štúrove, ktoré nie je okresným mestom, ale politické strany Most-Híd a SMK poukazovali na to, že obyvatelia mesta a okolia budú musieť dochádzať až do vzdialených Nových Zámkov. "Štúrovo nie je okresné mesto, nemôže tam byť okresný úrad. Situácia sa však od nového roku vylepší tým, že tam bude zriadené klientske centrum. Tie budú vo všetkých mestách, kde to bude potrebné a kde sa na to vytvoria podmienky," uistil pred časom Kaliňák.

Zámerom reformy ESO je aj zabránenie kontaktu medzi občanom a úradníkom, ktorý o jeho veci rozhoduje. Podľa Kaliňáka to má aj protikorupčný charakter. "Bude to podobné ako v banke, ktorá rozhoduje o úvere pre občana bez jeho prítomnosti," vysvetlil.

ESO má byť najväčšia reforma štátnej správy od roku 1989. Ambíciou ministerstva vnútra je nielen ušetriť výdavky, ale tiež zefektívniť fungovanie a zlepšiť dostupnosť verejnej správy pre občana.

Prvá fáza reformy ESO znamenala zánik 64 špecializovaných krajských úradov, ktorých pôsobnosť a kompetencie sa presunuli od januára 2013 na iné štátne inštitúcie. Zrušené boli krajské úrady životného prostredia, krajské úrady pre cestnú dopravu a pozemné komunikácie či krajské pozemkové, lesné a katastrálne úrady.

Celá reforma by mala podľa Kaliňáka do konca tohto volebného obdobia priniesť aj vyššiu úsporu ako pôvodne avizovaných 700 miliónov eur. Prepúšťanie úradníkov sa však až do fázy optimalizácie v roku 2014 neplánuje.

R. Fico Nepochybuje o tom, že ESO bude mimoriadne úspešné

Premiér Robert Fico nepochybuje o tom, že druhá etapa reformy miestnej štátnej správy ESO bude mať úspech. Zároveň oznámil, že od 1. januára 2014 vznikne prvých 14 klientskych centier, ktoré budú pri okresných úradoch vybavovať všetku agendu pre občanov.


Fico pripomenul, že jeho vláda už úspešne rozbehla reorganizáciu štátnej správy zrušením krajských úradov i zrušením orgánov špecializovanej štátnej správy na úrovni krajov. "Ľudia si na to zvykli, nezaznamenali sme žiadne negatívne ohlasy, žeby táto reorganizácia niekoho poškodila," uviedol premiér a dodal, že druhá etapa ESO je v tomto prípade ešte masívnejšou zmenou. "Verím, že na ňu dostatočne pripravíme ľudí na úradoch, keďže si táto zmena vyžiada aj rekvalifikáciu pracovníkov úradov, aby zvládli vybavovanie všetkej agendy, ktorú budú zabezpečovať klientske centrá," povedal.

Foto: TASR/Pavel Neubauer
Minister vnútra SR Robert Kaliňák pripomenul, že hlavnou myšlienkou reformy je, aby úrady neobiehal občan, ale informácia. "V klientskych centrách budú inkorporované všetky zložky, ktoré občan potrebuje k svojmu životu – teda aj daňový úrad, polícia i sociálna poisťovňa," povedal minister, čím reagoval aj na kritiku reformy zo strany poslanca Martina Chrena v rozprave k návrhu reformy ESO. Dodal, že Integrácia Úradu práce je pripravovaná na budúci rok. "Tam tá príprava trvá dlhšie, chceme, aby to bolo pripravené kvalitnejšie."

Kaliňák sa tiež vyjadril k ďalšej námietke Jozefa Mikuša (SDKÚ-DS), že reforma "síce vie čo riešiť, ale nevie ako to riešiť". Pripomenul, že ESO i zriadenie klienstkych centier vychádza z vecí, ktoré boli vyskúšané v predchádzajúcom období. "Zo skúseností živnostenských úradov či vybavovania dokladovej agendy," uviedol minister vnútra.

Podľa Kaliňáka reforma pokračuje v súlade s tým, ako bol stanovený jej postup. "Na začiatku sme povedali, čo a kedy sa bude diať a zatiaľ to tak prebieha," uviedol. Podľa neho sa tým chceli vyhnúť situácii, kedy sa deje reforma bez širšej a hlbšej diskusie, odvíja sa od "skvelého nápadu", ktorý sa v praxi ukáže ako nerealizovateľný. "Tak, ako sa to stalo v roku 2012 v rámci Daňovej správy v roku 2012," pripomenul.

K 1. januáru 2014 by malo vzniknúť prvých 14 klientskych centier, do konca roku 2014 by mali pribudnúť klientske centrá pri všetkých okresných úradoch. Tzv. úradovne majú vznikať aj v roku 2015 "v niektorých excentricky lokalizovaných mestách a obciach", ktoré sú na hraniciach okresu. Ministerstvo vnútra SR predpokladá, že celkovo by malo vzniknúť viac klientskych centier, ako je okresov. "Odhadujeme, že v budúcnosti sa počet klientskych centier môže priblížiť stovke," uviedol Kaliňák. "ESO je živá reforma, ktorá sa bude meniť v závislosti od potrieb občanov," dodal.

Cieľom reformy podľa Kaliňáka je tiež, aby si občan mohol vybaviť svoje záležitosti aj v klientskom centre mimo trvalého bydliska. "Máme zároveň záujem, aby aspoň jeden deň v týždni boli predĺžené stránkové hodiny na týchto 'úradovniach'. Pokiaľ bude o to zvýšený záujem, budeme môcť na to neskôr ďalej reagovať."

Reforma podľa ministra vnútra nebude znamenať ani zvýšený počet úradníkov, ani väčší počet úradov, ako je potrebné. Zároveň však povedal, že reforma miestnej štátnej správy sa dá urobiť aj bez toho, aby ľudia v regiónoch prišli o prácu. Reagoval tým na kritiku poslanca Pavla Zajaca (KDH) ešte v rozprave k reforme ESO, že v rámci reformy ľudia zostávajú na svojich miestach, "vymenia sa iba menovky a pečiatky". Podľa Kaliňáka bude tiež každý úrad svojou veľkosťou zodpovedať tomu, pre aký počet ľudí bude slúžiť.