Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

Reforma štátnej správy by sa podľa premiéra v koalícii riešiť nedala

Na snímke vpravo minister vnútra SR Robert Kaliňák a vľavo premiér SR Robert Fico Foto: TASR/Martin Baumann

"Ideme do tejto veľkej reformy preto, lebo nemáme koaličného partnera, keby sme mali koaličného partnera, nikdy sa na takejto reforme nedohodneme," povedal premiér.

Bratislava 27. apríla (TASR) - Veľkú reformu štátnej správy, ktorú pripravuje ministerstvo vnútra, by sa podľa premiéra Roberta Fica nepodarilo zrealizovať, pokiaľ by vláda bola tvorená koalíciou. "Ideme do tejto veľkej reformy preto, lebo nemáme koaličného partnera, keby sme mali koaličného partnera, nikdy sa na takejto reforme nedohodneme. Toto je možno jedna z výhod jednofarebnej vlády v porovnaní s nevýhodami, ktoré takáto vláda so sebou prináša," uviedol po dnešnom rokovaní vlády.

"Ak sa nám naozaj podarí táto reforma, tak naozaj môžeme chodiť po Slovensku so vztýčenou hlavou, pretože ide o pomerne významný zásah do fungovania miestnej štátnej správy," skonštatoval premiér Fico. Ako podotkol, pôjde o "totálnu" reformu štátnej správy. Tá má podľa jeho slov množstvo orgánov a sídli tiež v mnohých budovách. Cieľom preto má byť, aby občan nepobehoval od jedného úradu k druhému, ale všetko vybavil na jednom mieste. Reforma sa má preto spojiť aj s informatizáciou.

Zo 745 orgánov miestnej štátnej správy by do začiatku roka 2014 malo vzniknúť 79 a z 916 rozpočtových organizácií len 58. Víziu zásadnej reformy verejnej správy vo štvrtok (26.4.) na tlačovej konferencii predstavil minister vnútra Robert Kaliňák. Projekt Efektívnej otvorenej a spoľahlivej štátnej správy pod názvom ESO podľa neho prinesie zlacnenie prevádzky štátu. Program ESO na svojom dnešnom rokovaní schválila aj vláda.