Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Reforma verejnej správy bude dokončená v roku 2020

Z 88. schôdze vlády SR v Bratislave, v stredu 18. decembra 2013. Foto: TASR/Michal Svítok

Reforma je rozložená do troch základných fáz.

Bratislava 18. decembra (TASR) - Verejná správa na Slovensku má po jej reforme v rámci projektu ESO efektívne slúžiť občanom, podporovať svojimi službami udržateľný rast ekonomiky a prispieť k dlhodobému rozvoju krajiny a kvalite života jej obyvateľov. Všetky zmeny sú postupne rozložené do obdobia rokov 2013 až 2020. Vyplýva to zo základných východísk reformy verejnej správy v SR, ktoré dnes vzala na vedomie vláda. Materiál pripravilo ministerstvo vnútra ako gestor projektu na požiadanie Európskej komisie (EK).

Reforma je rozložená do troch základných fáz. Podstatou prvej z nich bolo zrušenie špecializovanej štátnej správy na krajskej úrovni k 1. januáru 2013. Druhá etapa sa spustila 1. októbra tohto roka, pričom išlo o sústredenie pôsobností vybraných orgánov špecializovanej štátnej správy do jedného štátneho úradu na miestnej úrovni.

Jednotlivé opatrenia tretej fázy ESO sú naplánované postupne až do roku 2020. V rámci nej dôjde k integrácii úradov špecializovanej miestnej štátnej správy pod okresný úrad (2012-2016), reštrukturalizácii a transformácii ostatných špecializovaných úradov na regionálnej úrovni (2012-2016) či sprevádzkovaniu klientskych centier pre občanov (2014–2015). Popri tom sa bude priebežne optimalizovať fungovanie ústredných orgánov štátnej správy aj samosprávy.

"Reforma bude mať priamy vplyv na znižovanie výdavkov verejnej správy a účinné zabezpečovanie zdrojov príjmovej časti rozpočtu verejnej správy, transparentnosť jej správy a najmä kvalitu a dostupnosť služieb," avizuje v dokumente rezort vnútra.