Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Reformácia podľa evanjelických biskupov patrí k svetovým udalostiam

Na snímke generálny biskup Evanjelickej cirkvi augsburgského vyznania na Slovensku Miloš Klátik. Foto: TASR - Michal Svítok

Slovenskí biskupi zdôraznili, aby výročie reformácie vždy upozorňovalo na dôležitosť činiť pokánie, každodenne sa modliť, čítať a hlbšie poznávať Bibliu i zamýšľať sa nad jej zasľúbeniami.

Bratislava 31. októbra (TASR) - Reformácia podľa slovenských evanjelických biskupov patrí právom k svetovým udalostiam histórie ľudstva, pretože znamenala a znamená prínos v mnohých oblastiach cirkvi aj spoločnosti. Ako napísali generálny biskup Miloš Klátik, biskup Východného dištriktu Slavomír Sabol a biskup Západného dištriktu Milan Krivda v pastierskom liste, ktorý sa v utorok, v deň 500. výročia začiatku reformácie, číta v evanjelických chrámoch po celom Slovensku, naplno si uvedomujú, že reformácia je predovšetkým Božie dielo.

"Pán Boh sám v príhodnom čase konal aj skrze život Martina Luthera, Filipa Melanchtona či Leonarda Stöckela a mnohých ďalších Lutherových spolupracovníkov a podporovateľov myšlienok reformácie, vysokopostavených, ordinovaných i neordinovaných a celých generácií našich predkov. Pánu Bohu patrí vďaka za požehnanie života týchto ľudí. Dnes - a nielen dnes - pri tomto historickom výročí na nich myslime a čerpajme z toho, čo aj pre nás vybojovali a čo aj nám zanechali," napísali biskupi v liste veriacim.

Podľa biskupov je potrebné ďakovať Pánu Bohu aj za ľudí, ktorí súčasných evanjelikov priviedli ku viere. "Zároveň prosme Svätého Boha, aby sme aj my boli alebo sa stali takýmito pokračovateľmi myšlienok reformácie, teda zvestovateľmi evanjelia nášho Pána a Spasiteľa, aby sme boli a zostali zvestovateľmi Božej lásky a milosti slovami aj celým spôsobom života," uviedli biskupi.

K tomu podľa biskupov patrí aj poznávanie Božej vôle z Božieho slova. "Prosme Ducha Svätého, aby nás týmto slovom formoval, nie aby sme si sväté písmo my sami prispôsobovali podľa trendov doby. Musíme zostať vernými svätému písmu. Tu ide o život súčasný i večný, o pravdu, spásu, dobro jednotlivcov i ľudstva, o skutočnú, pomáhajúcu, oslobodzujúcu, tvoriacu Božiu lásku pre každého," napísali biskupi s tým, že Ježiš Kristus je ten istý včera, dnes i naveky. Podľa ich slov ponúka zadarmo spásu každému, kto o ňu stojí a príde k nemu s pokáním. "Každý môže bez obáv prísť k Pánovi Ježišovi, poprosiť ho o očistenie od všetkých hriechov a nový život s jeho pomocou," pripomínajú v liste.

Biskupi zdôraznili, aby výročie reformácie vždy upozorňovalo na dôležitosť činiť pokánie, každodenne sa modliť, čítať a hlbšie poznávať Bibliu i zamýšľať sa nad jej zasľúbeniami.

Evanjelici na celom svete si 31. októbra pripomínajú výročie reformácie, teda deň, keď v roku 1517 dal teológ Martin Luther vyvesiť na dvere zámockého kostola v nemeckom Wittenbergu 95 téz otvorene vystupujúcich proti pápežskému učeniu o odpustkoch.