Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Rekodifikácia civilného konania pred súdmi má podporu pléna

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Civilný sporový poriadok prinesie podstatnú zmenu, a to zásadu koncentrácie.

Bratislava 28. januára (TASR) – Rekodifikácia civilného procesného práva má odporu pléna. Poslanci NR SR dnes posunuli do druhého čítania trojicu civilnoprávnych kódexov z dielne rezortu spravodlivosti, ktoré majú nahradiť takmer 80-krát novelizovaný Občiansky súdny poriadok z roku 1963. Ide o Civilný sporový poriadok, Civilný mimosporový poriadok a Správny súdny poriadok.

Podľa civilného sporového poriadku budú súdy postupovať v klasických sporových konaniach. Civilný mimosporový poriadok upraví napríklad rozhodovanie o statusových otázkach, otázkach starostlivosti súdu o maloletých či spôsobilosti na právne úkony. Správny súdny poriadok zas právomoc a príslušnosť súdov konajúcich v správnom súdnictve.

Civilný sporový poriadok prinesie podstatnú zmenu, a to zásadu koncentrácie. Vďaka nej budú môcť sudcovia pri sporoch stanoviť stranám, ktoré sa súdia, aby všetky dôkazy predložili v stanovenej lehote, inak sa na ne nebude prihliadať. V súčasnosti sa totiž stáva, že aj po dvoch rokoch konania, keď by mal súd rozhodnúť, jeden z účastníkov s cieľom pojednávanie naťahovať prinesie nové dôkazy, a proces sa tak predlžuje.

Zefektívniť a zrýchliť proces pred súdom by malo aj predbežné vypočutie strán. Podľa ministra spravodlivosti Tomáš Boreca (Smer-SD) sa často môže prísť na to, že samotný spor nie je potrebný. Má tiež platiť, že svedka bude musieť pre potreby súdu zabezpečiť tá strana sporu, ktorá ho navrhla. V prípade námietok zaujatosti voči sudcom pri sporových konaniach zase majú hroziť pokuty do 500 eur, ak súd námietku neprijme a zistí, že išlo o zjavnú obštrukciu.

Prieťahom v súdnom konaní majú zamedziť aj zmeny v doručovaní súdnych zásielok, ktoré bude priamo viazané na adresu trvalého pobytu. Ak si tam dotyčný zásielku neprevezme, súd ju po zákonnej lehote bude považovať za doručenú. V zákone sa zakotvuje aj používanie elektronickej pošty, telefonickej komunikácie, webovej stránky a dátového súboru. Tým sa má zároveň zjednodušiť a zhospodárniť vedenie sporov. To má za cieľ aj zjednodušenie právnej úpravy trov konania.

Nové kódexy revidujú aj dovolacie konanie, ktoré má byť po novom založené na kombinácii revízneho a kasačného systému. Prepracoval sa i inštitút mimoriadneho dovolania, aby zodpovedal Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd.

Zásadné zmeny čakajú aj správne súdnictvo, napríklad v miestnej príslušnosti, čo má znamenať, že najviac správnych vecí už nebude na bratislavských súdoch. Novinkou je aj tzv. kasačná sťažnosť, ktorá bude prípustná proti rozhodnutiam krajských súdov a tiež kauzálna príslušnosť.

Civilný mimosporový poriadok sa má využívať v mimosporovej agende tvorenej najmä tzv. statusovými vecami, čo sú prípady, keď štát a spoločnosť majú eminentný záujem na ich vyriešení. Je to napríklad rozhodovanie o maloletých deťoch či dedičských veciach. Na rozdiel od sporovej agendy sa v takzvanom mimosporovom konaní uplatňuje vyšetrovacia zásada. Súd teda nie je odkázaný len na dôkazy prednesené účastníkmi, ale sám musí dôkazy vykonávať v záujme zistenia objektívnej, materiálnej pravdy.

Celková reforma zahŕňa spolu zhruba 1500 paragrafov a od polovice roku 2016 má komplexne zmeniť pravidlá, na základe ktorých si občania a podnikatelia uplatňujú na súdoch ochranu svojich práv. Podľa ministerstva ide o chrbtovú kosť systému vymožiteľnosti slovenského práva.

SR sa má takto priblížiť k štandardom, ktoré sú v Európe platné desaťročia, a odstrániť nánosy socialistického právneho poriadku. Nové kódexy vznikali dva a pol roka a ministerstvo spravodlivosti si od nich sľubuje, že prispejú k efektívnejšiemu, hospodárnejšiemu a spravodlivejšiemu civilnému konaniu pred súdom a k účinnejšej ochrane práv fyzických i právnických osôb. Borec očakáva aj to, že sa civilné konanie zrýchli, zjednoduší a skvalitní.