Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Rekonštrukcia vlády je podľa premiéra Fica čistý výmysel

Na snímke sprava predseda vlády SR Robert Fico, podpredseda vlády SR a minister financií SR Peter Kažimír a minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter počas tlačovej konferencie k vyhodnoteniu prvej polovice vládnutia na Úrade vlády SR v Bratislave v stredu 21. mája 2014. Foto: TASR/Michal Svítok

Stojím si za všetkými svojimi ministrami, pokiaľ by som mal akúkoľvek výhradu voči nim, tak to budem riešiť, vyhlásil Robert Fico.

Bratislava 21. mája (TASR) – Medializované informácie o možných výmenách niektorých členov kabinetu označil premiér Robert Fico (Smer-SD) za čistý výmysel. "Stojím si za všetkými svojimi ministrami, pokiaľ by som mal akúkoľvek výhradu voči nim, tak to budem riešiť," deklaroval na dnešnej tlačovej konferencii po skončení rokovania vlády.

Nevylúčil však, že v druhom polčase vládnutia môže prísť k  situácii, keď nejaký minister zlyhá. V tom prípade sa k tomu postaví tak, ako to bolo za jeho predchádzajúceho vládnutia, keď odvolal niekoľkých šéfov rezortov. "Ale v tomto okamihu majú členovia vlády moju plnú podporu. Nie je žiadny dôvod na rekonštrukciu vlády," zopakoval.

V médiách sa objavili také mená ako minister školstva Dušan Čaplovič, ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská či minister hospodárstva Tomáš Malatinský. O Zvolenskej sa špekulovalo najmä v súvislosti s nedodržaním harmonogramu realizácie projektu jednej zdravotnej poisťovne.

"Je možné, že niektoré projekty sa časovo predlžujú, pretože nie sú splnené elementárne podmienky na ich realizáciu. Projekt jednej zdravotnej poisťovne vôbec nie je mŕtvy, len najskôr musíme získať zdroje z prevodu štátnych aktív do súkromného sektora, ktoré nepotrebujeme a tieto zdroje potom použijeme na realizáciu tohto významného projektu. V zdravotníctve bol urobený kus roboty," povedal Fico na adresu jednej zdravotnej poisťovne a Zvolenskej.



R. Fico: Vláda SR si tri kľúčové úlohy počas polčasu svojho vládnutia plní

Konsolidácia verejných financií, podpora hospodárskeho rastu a cenovej stability, ako aj zníženie vysokej nezamestnanosti sú tri kľúčové úlohy, ktoré si vládny kabinet od svojho nástupu plní. Uviedol to dnes premiér Robert Fico (Smer-SD) na tlačovej konferencii pri hodnotení dvojročného pôsobenia svojej vlády.

"Ak by som mal zhodnotiť tri kľúčové úlohy, ktoré sú na prvej strane programového vyhlásenia vlády SR, môžem konštatovať, že sme na dobrej ceste. Samozrejme, že pokračujeme ďalej. Tri uvedené kľúčové úlohy si však plníme a túto skutočnosť nám nemôže nikto poprieť, pretože pokiaľ ide o hospodársky rast, ten je podporovaný a zabezpečený, pokiaľ ide o konsolidáciu - je zrealizovaná, pokiaľ ide o pokles nezamestnanosti, ten pokračuje. Teším sa taktiež na účinky, ktoré prinesie 200-miliónová investícia do mladých nezamestnaných ľudí, ktorú spúšťame v krátkom čase," spresnil.

"Dovolím si konštatovať, že konsolidáciu verejných financií sme zvládli a splnili sme kľúčovú úlohu z programového vyhlásenia vlády. Dokonca chcem tvrdiť, že zo sociálneho hľadiska ju robíme navyše šetrnejšie, než predchádzajúca pravicová vláda. Vláda je zodpovednejšia, pretože stav na účtoch štátnych finančných aktív bol koncom roku 2011 vo výške 151,8 milióna eur, kým v roku 2013 to bolo viac ako 1 miliarda eur, teda sedemkrát viac. Aj to potvrdzuje, ako vieme nakladať so štátnymi aktívami, nehovoriac o tom, že sme mali o viac ako tretinu nižší deficit štátneho rozpočtu, ako pravicová vláda v roku 2011," konštatoval.

Zdôraznil zároveň, že Slovensko patrí v EÚ a v eurozóne k najrýchlejšie rastúcim ekonomikám. "EÚ aj OECD očakávajú, že na Slovensku bude v roku 2014 a v roku 2015 vyvážený hospodársky rast. V tomto roku na úrovni 2,2 % a v roku 2015 až vo výške 3,1 %. K rastu bude vyvážene prispievať zahraničný dopyt, ale aj domáca spotreba, ktorá v posledných štyroch rokoch klesala. Disponibilné príjmy domácností budú v tomto roku rásť, mierne rastú aj reálne mzdy," zdôraznil predseda vlády v súvislosti s hospodárskym rastom.

Robert Fico
FOTO TASR
Vláda však nie je podľa neho naklonená ďalším ekonomickým sankciám v súvislosti s krízou na Ukrajine, lebo ekonomické sankcie najvyššieho stupňa by spôsobili pokles odhadovaného hospodárskeho rastu Slovenska až na 1 %.

Cenová stabilita na Slovensku je podľa Fica garantovaná aj vďaka silnému regulačnému rámcu, o ktorý sa štát opiera pri cenách energií. "Rešpektujem, že subjektívny pocit ľudí môže byť odlišný. Faktom však zostáva, že sa nachádzame v období deflácie, kedy ceny v priemere klesali o 0,2 %," podčiarkol.

Pri znižovaní vysokej miery nezamestnanosti je SR podľa premiérových slov taktiež na správnej ceste. "Miera evidovanej nezamestnanosti bola na Slovensku v apríli 2014 najnižšia od januára 2011, keď bola na úrovni 12,96 %. V súčasnosti máme k dispozícii 349.745 disponibilných uchádzačov o prácu, čo je medziročný pokles o 39.203 osôb, teda o 10,08 % menej. V apríli 2013 bol totiž počet nezamestnaných na úrovni 388.948 osôb," dodal.