Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Rektor K. Mičieta chce na UK dosiahnuť väčšie prepojenie odborov

Prezident SR Andrej Kiska (vpravo) vymenoval dňa 29. januára 2015 rektorov vysokých škôl. Na snímke vľavo rektor Univerzity Komenského v Bratislave Karol Mičieta. Foto: TASR/Martin Baumann

Karol Mičieta, ktorého do druhého funkčného obdobia slávnostne inaugurovali vo štvrtok (26.2.), si želá väčšiu integráciu odborov a obmedzenie autonómnosti na univerzitných pracoviskách.

Bratislava 1. marca (TASR) - Staronový rektor Univerzity Komenského (UK) v Bratislave Karol Mičieta, ktorého do druhého funkčného obdobia slávnostne inaugurovali vo štvrtok (26.2.), si želá väčšiu integráciu odborov a obmedzenie autonómnosti na univerzitných pracoviskách. Podľa jeho slov sa týmto spôsobom tak dá nájsť nová energia a doteraz neodhalené zdroje.

"Hľadáme projekty, aby sa tá synergia mohla čoraz viac prehlbovať,"
povedal pre TASR Mičieta. Tvrdí, že takýmto projektom je teraz Univerzitný vedecký park, ktorý prepája 10 fakúlt UK vo výskume, ale tento akademický rok končí.

Mičieta chce aj v tomto funkčnom období udržať líderstvo UK ako národnej vzdelávacej a vedeckej inštitúcie. Naďalej plánuje rozvíjať aj medzinárodne vzťahy. "Taktiež chceme zvyšovať excelentnosť, ktorú dosahujeme vo vedeckej činnosti," podotkol rektor. Za dôležité považuje aj hľadanie zdrojov, napríklad k zlepšeniu prostredia pre študentov alebo k napredovaniu vedeckej činnosti. Podstatnou úlohou v tomto akademickom roku bude podľa Mičietu pre UK obstáť v komplexnej akreditácii a zavedenie nových študijných programov.

Za nevyhnutné považuje rektor reformu vzdelávania v SR. Odôvodňuje to tým, že sa musí oddeliť kvalitné a uplatniteľné od toho, čo slúži len na získavanie prostriedkov na činnosť. "Musíme robiť to, čo spoločnosť potrebuje," dodal Mičieta.