Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Rektor UKF sa ospravedlnil za účasť kotlebovcov na odovzdávaní titulov

Rektor Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre Ľubomír Zelenický, archívne foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Účasť poslancov ĽSNS, podpredsedu strany Milana Uhríka a nitrianskeho šéfa strany Jána Kecskésa, na odovzdávaní cien vyvolala vlnu odporu na strane študentov i zamestnancov univerzity.

Nitra 7. marca (TASR) – Rektor Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre (UKF) Ľubomír Zelenický sa verejne ospravedlnil za pozvanie poslancov Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS) na slávnostné odovzdávanie čestných titulov dvom zahraničným profesorom. Odovzdávanie titulov doctor honoris causa Abrahimovi Habibullovi Khanovi z Torontskej univerzity v Kanade a in memoriam pedagogickému psychológovi Zdeňkovi Helusovi z Univerzity Karlovej v Prahe sa uskutočnilo počas uplynulého týždňa na slávnostnom zasadnutí Vedeckej rady UKF rozšírenom o vedecké rady Filozofickej a Pedagogickej fakulty.

Účasť poslancov ĽSNS, podpredsedu strany Milana Uhríka a nitrianskeho šéfa strany Jána Kecskésa, na odovzdávaní cien vyvolala vlnu odporu na strane študentov i zamestnancov univerzity. Pracovníci Katedry slovenskej literatúry Filozofickej fakulty UKF v otvorenom liste žiadali rektora, aby vysvetlil verejnosti dôvod prítomnosti poslancov Kotlebovej strany, a vyzvali ho, aby sa v mene univerzity za znehodnotenie slávnostného aktu ospravedlnil. 

Podľa slov rektora UKF prípravný výbor viac než pol roka pripravoval podujatie. „Pre zvýšenie prestíže sme sa rozhodli pozvať na akademickú slávnosť predstaviteľov kultúrneho, spoločenského a politického života spojených s regiónom Nitra. Akceptoval som v plnom rozsahu prácu a návrhy prípravného výboru a zodpovedám ako rektor za ich výsledok. Pri protokolárnom rámci, i napriek niekoľkonásobnej kontrole členov prípravného výboru, nepadla pripomienka o nevhodnosti výberu pozvaných hostí a túto skutočnosť som nedokázal zachytiť. V tomto prípade došlo k realizácii nesprávnych rozhodnutí, ktoré nezodpovedajú našej filozofii. Chcem potvrdiť, že poslanci strany ĽSNS neboli na akademickú slávnosť pozvaní zámerne ako reprezentanti extrémistickej strany, ale ako súčasť zoznamu poslancov so vzťahom k nitrianskemu regiónu,“ skonštatoval Zelenický.

Zoznamy boli podľa jeho vyjadrenia k dispozícii prípravnému výboru a neboli vznesené pripomienky. „Našou nedôslednosťou sme spôsobili problém so spájaním univerzity s extrémistickými názormi. Za vzniknutú situáciu sa všetkým ospravedlňujem. Osobne členov uvedenej strany nepoznám, s ich publikovanými názormi a postojmi sa nestotožňujem a zásadne ich odmietam,“ povedal rektor UKF.