Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Rektor UKF nepripúšťa možnosť, že by mohli prísť o titul univerzity

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Je to troška paradox, keď porovnáme hodnotenie akreditačnej komisie a medzinárodné hodnotenie, argumentoval rektor UKF.

Nitra 27. augusta (TASR) – Rektor Univerzity Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre Ľubomír Zelenický nepripúšťa scenár, podľa ktorého by škola mohla prísť o titul univerzity. Riziko preradenia medzi neuniverzitné vysoké školy vyplynulo pre UKF z výsledkov komplexnej akreditácie vysokých škôl, ktoré dnes prezentoval minister školstva Juraj Draxler spolu s predsedom Akreditačnej komisie Ľuborom Fišerom.

Podľa Zelenického UKF všetky podstatné kritériá spĺňa. „Aj tie, čo sa týkali odbornosti, vedeckosti či publikačnej činnosti. Nespĺňame v súčasnosti kritérium, ktoré dáva do pomeru počet vedných oblastí, pri ktorých univerzita požiadala o hodnotenie a počet doktorandských štúdií v existujúcich vedných oblastiach. V podstate ide o administratívne kritérium, ktoré je navyše retroaktívne. Bolo prijaté 4. apríla 2013 a podľa neho sa má hodnotiť obdobie do roku 2013. Tak toto jediné zatiaľ nespĺňame, ale máme pripravené riešenia, ako ho splniť,“ uviedol pre TASR rektor UKF.



Ako zdôraznil, univerzita môže začať konať hneď, ako jej akreditačná komisia doručí právoplatné rozhodnutie. „Zvýšime počet doktorandských štúdií, lebo to je vyložene o počte, nie o kvalite. Malý počet doktorandských štúdií je problém štandardných univerzít. Podľa tohto kritéria by bola najlepšia taká univerzita, ktorá má jednu vednú oblasť a jeden študijný program, tá to bude spĺňať na 100 percent. Toto kritérium je problematické, je stanovené vyložene administratívne, retroaktívne a na ústavnom súde je už podaná žiadosť o jeho prehodnotenie,“ vysvetlil Zelenický.

Možnosť, že by UKF v Nitre prišla o titul univerzity, je podľa rektora neprípustná. Zvlášť, keď sú už pripravené viaceré opatrenia na zlepšenie niektorých študijných programov a zintenzívnenie publikačnej činnosť. Podľa Zelenického má navyše UKF už dnes úroveň, vďaka ktorej patrí jednoznačne medzi univerzitné vysoké školy. „Je to troška paradox, keď porovnáme hodnotenie akreditačnej komisie a medzinárodné hodnotenie. Naša univerzita sa v šiestich medzinárodných rankingoch vyskytuje medzi slovenskými univerzitami do piateho až šiesteho miesta a hodnotenie Akreditačnej komisie, ktorá nespĺňa medzinárodné normy, je takéto,“ dodal Zelenický.