Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Rektor UMB tvrdí, že ich škola nemá ohrozený status univerzity

Na archívnej snímke rektor Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici Vladimír Hiadlovský. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Zákon dáva pri takomto zaradení vysokej škole ročnú lehotu na nápravu daného stavu, vysvetlil rektor Hiadlovský.

Banská Bystrica 27. augusta (TASR) – Rektor Univerzity Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici Vladimír Hiadlovský nesúhlasí s tvrdením, že ich škola má ohrozený status univerzity. Konštatoval to dnes pre TASR v súvislosti s prezentáciou výsledkov komplexnej akreditácie vysokých škôl zo strany ministra školstva Juraja Draxlera a predsedu Akreditačnej komisie (AK) Ľubora Fišera. Ako dnes informovali, medzi vysokoškolskými ustanovizňami, ktorým hrozí, že prídu o titul univerzity, je aj banskobystrická UMB.

"Akreditačná komisia odporúča zaradiť UMB v Banskej Bystrici medzi vysoké školy, ktoré nie sú začlenené medzi univerzitné vysoké školy a ani medzi odborné vysoké školy. Zákon dáva pri takomto zaradení vysokej škole ročnú lehotu na nápravu daného stavu," priblížil Hiadlovský.

Pre zaradenie vysokej školy AK posudzovala plnenie troch kritérií, tzv. KZU-1 až 3.

"Vzhľadom na široké portfólio UMB bolo u nás v rámci KZU-1 posudzovaných 18 oblastí výskumu a UMB plní toto najkomplexnejšie kritérium pri tak početných hodnotených oblastiach na 95 percent, čo je vynikajúci výsledok. Preto nemožno konštatovať, že sa na našej škole nedarí vedeckým výstupom a hodnotenie výskumnej, vývojovej, umeleckej a ďalšej tvorivej činnosti UMB je veľmi dobré," pokračoval rektor.

Podľa stanoviska AK banskobystrická univerzita ďalej neplní kritérium KZU-2, týkajúce sa výstupov doktorandského štúdia.

"V písomnom stanovisku k návrhu hodnotiacej správy som žiadal o prehodnotenie tohto kritéria, nakoľko UMB ho neplní len hranične. Z uvedeného vyplýva, že ročná lehota je dostatočná na nápravu a rozhodne sa o splnenie kritéria KZU-2 budeme uchádzať skôr ako po roku," dodal pre TASR Hiadlovský a zdôraznil, že už v tejto chvíli UMB plní kritérium KZU-2.