Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Rektora TnUAD Ivana Kneppa odvolal Akademický senát z funkcie

Ivan Kneppo počas tlačovej konferencie 20. novembra 2012 v Trenčíne, na ktorej vedenie univerzity informovalo o situácii v súvislosti s kauzami na púchovskej Fakulte priemyselných technológií. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Turbulencie na Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka sa začali 11. októbra tohto roku po tom, ako rektor Kneppo zrušil pracovný pomer dekanovi FPT Vavrovi.

Trenčín 28. novembra (TASR) – Akademický senát (AS) Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka (TnUAD) v Trenčíne dnes po viac ako päťhodinovom rokovaní odvolal z funkcie rektora TnUAD Ivana Kneppa. Za jeho odvolanie sa v tajnom hlasovaní kladne vyjadrili 20 členovia AS, proti boli štyria senátori. Ľudia blízki rektorovi hovoria o neprávoplatnom odvolaní. Len zaradeniu bodu odvolávania do programu zasadnutia AS predchádzala viac ako hodinová diskusia, ktorej súčasťou bol zákaz pre médiá zhotovovať videozáznamy a zvukové záznamy a dokonca i snaha vylúčiť médiá z rokovania senátu.

"Dôvodom môjho návrhu na odvolanie rektora boli dlhodobo pretrvávajúce problémy medzi ministerstvom školstva a univerzitou. A keďže môže dôjsť k nútenej správe univerzity, tak som požiadal predsedníctvo senátu, aby sme sa nad tým pozastavili. Napokon mi to predsedníctvo odsúhlasilo a je to bodom dnešného rokovania," povedal člen predsedníctva AS TnUAD a predkladateľ návrhu na odvolanie Kneppa Pavol Lizák.

Ďalšími dôvodmi boli podľa neho nevytvorenie podmienok na zaradenie trenčianskej školy medzi univerzity, neriešenie sťažností študentov a vyhrážanie sa im, porušenie rovnakého zaobchádzania, ale najmä nezákonné zrušenie pracovného pomeru dekanovi Fakulty priemyselných technológií (FPT) v Púchove Jánovi Vavrovi a jeho prodekanke Darine Ondrušovej. Ďalšími dôvodmi návrhu na odvolanie bolo podľa Lizáka tiež hrubé porušovanie samosprávnych práv fakúlt a nakladanie s finančnými prostriedkami v rozpore s vysokoškolským zákonom.
Inaugurácia rektora trenčianskej univerzity Ivana Kneppa v septembri 2010.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Kauza púchovskej fakulty vrhla zlé svetlo na celú univerzitu
Podľa prorektora Dušana Turáka je proces odvolávania rektora monštruózny a vykonštruovaný a je porovnateľný s procesmi v 50. rokoch. Vedúca kancelárie rektora Ľubica Fialová tvrdí, že hlasovanie o odvolaní rektora bolo v rozpore s predpismi univerzity a proces odvolávania je napadnuteľný. Senátorka Lenka Rybičková poukázala na fakt, že TnUAD nemá len púchovskú fakultu a kauza vrhá zlé svetlo na celú univerzitu, čo sa môže už v budúcom akademickom roku negatívne odraziť na poklese počtu prihlášok študentov na trenčiansku univerzitu. Zo súčasnej situácie na TnUAD obvinila médiá, ktoré podľa nej vykonštruovanými kauzami poškodili dobré meno univerzity. "Články sa voči nám stupňujú a sme v očiach verejnosti horší ako bezdomovci," povedala Rybičková.

Senátorka za študentskú časť a členka Študentskej rady vysokých škôl SR Petra Rendková sa ostro ohradila voči tvrdeniam vedenia školy, že študenti chcú zničiť univerzitu a tiež voči očierňovaniu Študentskej rady vysokých škôl. Zdôraznila, že vedenie školy urobilo veľmi málo preto, aby trenčianska univerzita zostala univerzitou a nie iba vysokou školou. Rovnako poukázala na fakt, že vedenie TnUAD sľúbilo študentom FPT v Púchove, že fakulta sa z Púchova sťahovať nebude. "Zrazu je všetko inak, fakultu chce rektorát presťahovať. Prečo si nestojí za slovom?" spýtala sa Rendková.

Kneppo rozhodnutie senátu akceptuje

Rektor TnUAD Kneppo tvrdí, že navrhovateľ jeho odvolania Lizák nepredložil ani jednu zo svojich výhrad písomne. "Rozhodnutie Akademického senátu TnUAD poznám, akceptujem ho," okomentoval rozhodnutie o svojom odvolaní Kneppo s tým, že nemieni spôsob jeho odvolania spochybniť či napadnúť na súde. Na vyhlásení výsledkov voľby senátu sa osobne nezúčastnil.

Akademický senát TnUAD následne v tajnej voľbe zvolil za zastupujúceho rektora Jozefa Habánika z Fakulty sociálno-ekonomických vzťahov TnUAD. Svoj návrh spolu s návrhom na odvolanie Kneppa odošle AS ministrovi školstva, ktorý by mal poveriť Habánika vedením univerzity do riadnych volieb rektora.

Turbulencie na TnUAD sa začali 11. októbra tohto roku po tom, ako rektor TnUAD Kneppo zrušil pracovný pomer dekanovi FPT Vavrovi. Na protest proti údajným snahám rektorátu presťahovať fakultu z Púchova do Trenčína vstúpili študenti FPT do okupačného štrajku a o deň neskôr sa zabarikádovali v priestoroch fakulty a žiadali rektora Kneppa, aby odstúpil z funkcie. Nedôveru Kneppovi vyslovil aj minister školstva Dušan Čaplovič. Študentov púchovskej FPT podporila aj celoslovenská Študentská rada vysokých škôl.

Rektora TnUAD Ivana Kneppa odvolal Akademický senát z funkcie