Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Rektori univerzít vítajú začatie kontroly procesu hodnotenia projektov

Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu Peter Plavčan p. Foto: TASR/Michal Svítok

Výzva Dlhodobý strategický výskum je podľa rektorov z hľadiska čerpania eurofondov na vedu kľúčová, keďže čerpanie celého operačného programu značne mešká.


Bratislava 27. júla (TASR) – Rektori výskumných univerzít vítajú, že riadiaci orgán začal kontrolu procesu hodnotenia projektov predložených v rámci výzvy Dlhodobý strategický výskum (DSV), vrátane výberu hodnotiteľov. "Sme presvedčení, že práve 'oprava' hodnotiaceho procesu je jediný možný spôsob, ako naplniť ciele výzvy, operačného programu i Stratégie inteligentnej špecializácie, a tak zachrániť nielen predmetnú výzvu, ale aj samotný Operačný program Veda a inovácie v hodnote 2,2 miliardy eur pre Slovensko," píše sa v stanovisku rektorov.

Výzva DSV je podľa rektorov z hľadiska čerpania eurofondov na vedu kľúčová, keďže čerpanie celého operačného programu značne mešká. "Ak sa neodstránia pochybnosti a v krátkom čase sa nespustí čerpanie, Európska komisia môže pristúpiť k zníženiu objemu financií určených na vedu a výskum. A to by nebolo dobré," uvádzajú rektori.

Minister Peter Plavčan (nominant SNS) sa obrátil na Európsku komisiu, ktorá má preveriť eurofondovú výzvu na dlhodobý strategický výskum a vývoj. Zároveň bol proces schvaľovania projektov v rámci tejto výzvy do ukončenia kontrol pozastavený.

Médiá ešte 10. júla informovali, že rektori veľkých univerzít a predseda SAV v súvislosti s výzvou na dlhodobý strategický výskum a vývoj napísali ministrovi školstva list, v ktorom ho žiadajú, aby výsledky eurofondovej výzvy anuloval. Nepozdávalo sa im, že z tejto výzvy nedostali žiadne peniaze slovenské univerzity ani Slovenská akadémia vied. Úspešné boli súkromné firmy. Plavčan sa s rektormi následne stretol a prisľúbil im, že preverí hodnotenie projektov. Rovnako tak preverí plnenie kritérií subjektmi, ktoré sa do výzvy prihlásili.