Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Na Slovensku v noci privítajú relikvie svätej Terézie z Lisieux

Ilustračné foto Foto: TASR

Sv. Terézia z Lisieux je jednou z najobľúbenejších svätých. Zomrela, keď mala len 24 rokov. Je patrónkou misií, hoci v nich nikdy nebola a ani nepracovala.

Bratislava 9. januára (TASR) - Relikvie sv. Terézie z Lisieux privítajú v noci zo soboty na nedeľu (9. - 10. 1.) vo farskom kostole Sedembolestnej Panny Márie v bratislavskej Petržalke. Odštartuje tak dvojtýždňová púť ostatkov patrónky misií, misionárov a letcov po Slovensku.

Relikvie sv. Terézie z Lisieux prevezmú v noci slovenskí rehoľníci od francúzskej komunity sestier bosých karmelitánok z Lisieux. Prídu do Bratislavy, odkiaľ poputujú na viac než 25 miest na celom Slovensku. Ich cesta, ktorou vyvrcholí slovenská oslava Roka zasväteného života, sa uskutoční od 10. do 24 januára.

Ostatky prevezú ešte v nedeľu z Bratislavy do Močenka, 11. januára do Nitry, 12. januára do Starých Hôr, Banskej Bystrice a Detvy, 13. januára to budú Lučenec a Stará Halič, v ďalšom programe sú Rožňava, Košice, Gelnica, Michalovce, Vranov nad Topľou, Prešov, Kežmarok, Poprad, Vyšné Hágy, Okoličné, Ružomberok, Trstená, Námestovo, Krivá na Orave, Žilina, Kysuckú Nové Mesto, Turzovka, Trenčín a Trnava.

Sv. Terézia z Lisieux je jednou z najobľúbenejších svätých. Zomrela, keď mala len 24 rokov. Je patrónkou misií, hoci v nich nikdy nebola a ani nepracovala. Je učiteľkou cirkvi, aj keď okrem vlastného životopisu a niekoľkých úvah a básní nenapísala žiadnu teologickú prácu či spis. Jej rodičov, Louisa Martina a Zélie Guérinovú, vyhlásil v októbri 2015 za svätých pápež František. Je to vôbec prvý manželský pár v dejinách cirkvi, ak nepočítame mučeníkov, ktorému sa spoločne dostalo tejto pocty.

TASR informovala hovorkyňa Roku zasväteného života na Slovensku Hermana Matláková.