Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

V. REMIŠOVÁ: Kaliňák a Počiatek si prehadzovali akcie so schránkami

Na snímke poslankyňa Veronika Remišová (OĽANO-NOVA). Foto: TASR/Štefan Puškáš

Ľubomír Galko preto opätovne vyzval koaličné strany SNS, Most-Híd a #Sieť, aby prestali kryť ministra Kaliňáka a pomohli opozícii ho odvolať.

Bratislava 29. júna (TASR) - Politici Robert Kaliňák a Ján Počiatek (obaja Smer-SD) si prehadzovali akcie so schránkovými firmami. Na dnešnej tlačovej konferencii na to upozornila poslankyňa NR SR Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA) s tým, že schránkové spoločnosti slúžia zväčša na zakrytie vlastníctva alebo znižovanie daní a nemal by s nimi obchodovať žiaden vrcholový politik.

Remišová pripomenula výrok premiéra Roberta Fica (Smer-SD) z júna 2012, keď vyhlásil, že "je obrovské množstvo rôznych skrytých firiem, za ktorými sú skryté všelijaké postavičky, postavy a postaviská. Záleží od toho, či sa bavíme o silnejších, slabších alebo o super silných ľuďoch, ktorí nechcú byť videní za všelijakými kšeftami".

Podľa opozičnej poslankyne firma Bratislava trade center (BTC) podniká aj na pozemkoch, ktoré kedysi patrili štátnemu podniku Kovošrot. Ten bol sprivatizovaný v polovici 90. rokov. "V roku 2002 spoločnosť prostredníctvom inej firmy vlastnil vtedajší poslanec NR SR za stranu Smer Robert Kaliňák. V roku 2006 už okrem ministrov Kaliňáka a Počiatka vlastnila väčšinu spoločnosti luxemburská schránková firma C.O.M.I. Holding. V roku 2008 vlastnili časť akcií od luxemburskej firmy naspäť ministri Kaliňák a Počiatek a časť prešla na anglickú schránkovú firmu Belfour investments," popísala udalosti Remišová.

V roku 2012 už vlastnil podľa jej slov firmu iba minister Počiatek a Robert Pintér, ktorý je u Kaliňáka na ministerstve generálnym riaditeľom sekcie majetku. "Ktovie, ako je to dnes. Bez ohľadu na papierového majiteľa má spoločnosť od roku 2002 rovnakú dozornú radu a predsedom predstavenstva je stále Marek Turčan, sused ministra Kaliňáka. Je viac ako podozrivé, že minister Kaliňák aj s ministrom Počiatkom si prehadzovali akcie medzi schránkovými firmami," odkázala Remišová s tým, že takéto obchody dokazujú úroveň politickej kultúry Kaliňáka, ktorý na svojom poste už dávno nemal byť.

Za ďalšiu zaujímavú spoločnosť označila firmu Hesit, a.s. "Tesne pred alebo po voľbách v roku 2010 s ňou Kaliňák podpísal miliónovú zmluvu na opravu policajnej ubytovne v Pezinku. Zákazka bola pripravená tak kvalitne, že k nej museli byť neskôr urobené štyri dodatky zvyšujúce cenu o státisíce eur. Oficiálnym majiteľom je človek s trvalým bydliskom v paneláku v bratislavskej Dúbravke. Firma však bola hlavným dodávateľom stavby Five Star Residence, aj stavby komplexu Bonaparte. Až do prevalenia kauzy ministra Kaliňáka sídlila na adrese Tupého 25/A, čo je bytový dom," povedala poslankyňa.

Podľa Remišovej internetovú stránku hesit.eu registroval istý Peter Bašternák. Na ostatnej účtovnej uzávierke si firma udáva telefónne číslo rovnaké, ako je vo viacerých prípadoch uvedené ako kontakt na firmu KLM Group, s.r.o. Aj tá sídli na Tupého 25/A a jej majiteľmi sú aj Bašternák a Kaliňákov sused Turčan. "Po Mariánovi Kočnerovi a Ladislavovi Bašternákovi objavila kvality tejto spoločnosti aj mestská časť Bratislava-Staré Mesto, ktorá s ňou na základe rokovacieho konania uzavrela začiatkom roka zmluvu na opravu strechy na základnej škole Hlboká cesta," dodala Remišová.

Podpredseda SaS Ľubomír Galko (SaS) preto opätovne vyzval koaličné strany SNS, Most-Híd a #Sieť, aby prestali kryť ministra Kaliňáka a pomohli opozícii ho vo štvrtok (30.6.) na mimoriadnej schôdzi odvolať.