Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Remišová: R. Ficovi sa čudujem, že si nespraví vo vláde poriadok

Na archívnej snímke opozičná poslankyňa Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA) Foto: TASR - Michal Svítok

Uviedla to na margo aktuálnej koaličnej krízy. Podľa jej slov sa predsedovia koaličných strán správajú ako malí chlapci.

Bratislava 15. augusta (TASR) – Opozičná poslankyňa Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA) sa čuduje premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD), že si nevie spraviť poriadok vo vláde. Uviedla to na margo aktuálnej koaličnej krízy. Podľa jej slov sa predsedovia koaličných strán správajú ako malí chlapci.

„Ak si pán Fico nevie vo vláde spraviť poriadok, nech to nechá tak. Slovensko si zaslúži viac. Zaslúži si lepšie spravované spoločné peniaze a nezaslúži si rozhádaných politikov, ktorí riešia najmä seba a nie problémy ľudí,“ uviedla Remišová. Pripomenula, že Fico dovolil Andrejovi Dankovi (SNS) zneužívať školstvo a vedecké inštitúcie na pochybné rozdeľovanie eurofondov.

Vládna koalícia v posledných dňoch riešila krízu, ktorá vypukla po tom, čo Danko v pondelok (7.8.) oznámil vypovedanie koaličnej zmluvy.

Následne sa predsedovia Smeru-SD, SNS a Mosta-Híd na doteraz poslednom rokovaní Koaličnej rady zhodli, že neexistuje alternatíva k súčasnej vláde. Šéf Mosta-Híd Béla Bugár za trojlístok informoval, že partneri sú odhodlaní pokračovať ďalej. Podľa neho nie je problém v koalícii taký vážny.

Po tejto zhode sa dostali cez médiá von požiadavky SNS. Odkazovanie cez médiá kritizovali viacerí predstavitelia koalície. Medzi požiadavkami SNS je napríklad 13. a 14. plat, zavedenie štátnych aeroliniek, podpora kúpeľníctva, ale aj to, aby sa ministri nevyjadrovali k práci kolegov.

SNS zároveň čelí kauze rozdeľovania eurofondov na ministerstve školstva. Národniari pripustili, že aj za spustením kauzy vidia kroky z Úradu vlády. Zároveň upodozrievajú Smer-SD zo spolupráce s OĽaNO na diskreditácii SNS. Tí to odmietajú. Bugár vyzval koaličných partnerov na zodpovednosť.

Koaličná rada sa mala dnes opäť zísť. Napokon sa však neuskutoční, keďže došlo k vzájomným konzultáciám lídrov, a teda rokovanie Koaličnej rady už nie je potrebné.

Remišová: Ľudia, ktorí rozdeľovali eurofondy na vedu, by mali z rezortu odísť



Nie je možné, aby ľudia, ktorí vytvorili systém, kde desiatky miliónov eur dostali pochybné firmy, ostali na ministerstve školstva a vypisovali ďalšie výzvy. Uviedla to opozičná poslankyňa Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA) na margo podozrení ohľadom rozdeľovania eurofondov na ministerstve školstva na výskum a inovácie.

„Títo ľudia musia odísť, pretože to, komu chceli rozdeliť 300 miliónov eur a potom to pred ľuďmi tajiť, sa nedá ničím ospravedlniť,“ uviedla Remišová. Tá upozornila na ďalšie združenie so sídlom v súkromnom byte v Bratislave, ktoré malo dostať z výzvy na dlhodobý strategický výskum a vývoj (DSVV) 30 miliónov eur.

„Agentúra na podporu výskumu a vývoja má na stránke zoznam organizácií, ktoré majú od ministerstva školstva platné osvedčenie o spôsobilosti vykonávať výskum a vývoj. Keď zadáme meno združenia Medical Vision, objaví sa nám okrem iného aj informácia o rezorte, pod ktorý daná organizácia patrí. A hoci je to, samozrejme, súkromné združenie, píše sa tu rezort – 'Kancelária NR SR',“ dodala Remišová.

Opozičná poslankyňa zároveň upozornila, že najviac z celej výzvy na DSVV, takmer 38 miliónov eur, malo dostať Centrum vedecko-technických informácií (CVTI), čo je organizácia podriadená ministerstvu školstva. „Jedna ministerská organizácia tak mala dostať viac, ako je polovica ročného rozpočtu Slovenskej akadémie vied. Cieľom tejto výzvy však bolo podporiť dlhodobú spoluprácu medzi špičkovými výskumníkmi a podnikmi, ktoré by tak mohli inovovať svoju výrobu, dať lepšie platenú prácu svojim zamestnancom. Jej cieľom nebolo presunúť desiatky miliónov eur do podriadených organizácií ministerstiev, keď navyše takýto typ organizácií má veľmi zlé výsledky s projektmi,“ dodala Remišová.