Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 8. jún 2024Meniny má Medard
< sekcia Slovensko

Republika vyzýva vládu na zrušenie mimoriadnej situácie pre COVID-19

Milan Uhrík, foto z archívu. Foto: TASR - Martin Baumann

Zrušenie mimoriadnej situácie pre pandémiu a s tým aj rôzne obmedzenia pracovnoprávnych nárokov zamestnancov žiada aj Odborový zväz (OZ) KOVO.

Bratislava 31. júla (TASR) - Mimoparlamentné hnutie Republika vyzýva vládu na zrušenie mimoriadnej situácie pre pandémiu COVID-19. Jeho líder Milan Uhrík poukazuje na to, že opatrenia komplikujú pracovno-právne vzťahy a dávajú vláde mimoriadne nadpráva.

"Celý svet už funguje v normále, ale na Slovensku platí stále oficiálne mimoriadna situácia. A to dokonca dvojnásobná, pre covid a kvôli utečencom z Ukrajiny. Ja len pripomínam, že počas mimoriadnej situácie má vláda stále k dispozícii mimoriadne nástroje. Napríklad podľa zákona o civilnej ochrane môžu používať opatrenia hospodárskej mobilizácie a siahať ľuďom na majetky," skonštatoval Uhrík. Nerozumie, prečo mimoriadna situácia stále trvá, "nezmyselné" opatrenia podľa neho treba okamžite zrušiť.

Zrušenie mimoriadnej situácie pre pandémiu a s tým aj rôzne obmedzenia pracovnoprávnych nárokov zamestnancov žiada aj Odborový zväz (OZ) KOVO. Podľa združenia dlhodobo neexistujú objektívne dôvody na trvanie tejto mimoriadnej situácie.