Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Republiková rada Most-Híd vyhodnotila voľby, urobila personálne zmeny

Na snímke zvolený staronový predseda politickej strany Most-Híd Béla Bugár tesne po skončení 8. snemu strany 13. septembra 2014 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Republiková rada Mostu-Híd dnes v Bratislave zhodnotila komunálne voľby.

Bratislava 29. novembra (TASR) -Novým okresným predsedom strany Most-Híd v Dunajskej Strede sa stal poslanec Národnej rady SR Arpád Érsek. Oznámil to dnes v Bratislave predseda strany Most-Híd Béla Bugár po zasadnutí Republikovej rady. Érsek vo funkcii nahradil poslanca Gabriela Csicsaia, ktorý sa jej vzdal pre slabé výsledky strany v komunálnych voľbách.

V Dunajskej Strede sa straníckej funkcie vzdal aj europoslanec József Nagy. Bol poslancom v mestskom zastupiteľstve, ako náhradník po ňom nastúpil František Vangel.

Most-Híd priznal, že v Dunajskej Strede šlo o zbytočnú porážku. "Ako strana sa z toho musíme poučiť. Výsledky volieb nás zaviazali k tomu, aby sme viac spolupracovali s poslancami a starostami a tiež nadviazali užšiu spoluprácu s občianskymi iniciatívami," povedal podpredseda strany László Solymos.

Zároveň priznal, že nie sú spokojní ani so situáciou v Komárne. Spoločná podpora primátora so stranou SMK pôsobila podľa neho na voličov nedôveryhodne. "Roky robilo SMK štvavú kampaň proti Mostu, ľudia tomuto spojeniu neuverili," konštatoval.

Podľa podpredsedníčky Mostu-Híd Lucie Žitňanskej strana dosiahla horší výsledok v severných okresoch Slovenska. "Ukazuje sa, že stranícke tričko nestačí a musíme mať aj uveriteľných a akceptovateľných kandidátov," povedala. Most-Híd chce podľa nej popracovať na väčšej dôveryhodnosti straníkov v regiónoch zamerať sa chce aj na rusínske územia. Bugár skonštatoval, že je odhodlaný posilniť stranu a urobí všetko pre to, aby bola predvídateľnou a stabilnou na pravej strane spektra.

Most-Híd dnes poukázal aj na výzvu Republikovej rady adresovanú Smeru-SD. Žiada v nej, aby vládna strana umožnila prijatie opatrení, ktoré zastavia rozkrádanie verejných zdrojov a umožnia verejnú kontrolu. "Vláda jednej strany neznamená stabilitu, ale bezbrehé šafárenie s verejnými zdrojmi," píše sa vo výzve.

Podľa Mostu-Híd je nevyhnutné prijať účinný zákon, ktorý zamedzí obchodovaniu so schránkovými firmami. Bugár povedal že strana je odhodlaná vylepšiť zákon tak, aby bolo jasné, kto je konečným prijímateľom zisku. Podľa neho je tiež nevyhnutné okamžité sfunkčnenie NKÚ voľbou nového predsedu, ktorý bude nezávislý od vládnej strany.