Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Republiková rada zvolila podpredsedov SaS a navrhla kandidátku do ÚDZS

Na snímke podpredsedovia strany SaS, zľava Jozef Mihál, Jana Kiššová, Ľubomír Galko a Richard Sulík. Foto: TASR - Dano Veselský

Kiššovú, Galka a Mihála navrhol do staronových pozícií šéf SaS Richard Sulík krátko po tom, ako bol na mimoriadnom kongrese 11. júna opätovne zvolený do čela SaS.

Bratislava 29. júna (TASR) - Podpredsedami najsilnejšej opozičnej strany SaS ostávajú aj ďalšie štyri roky Jana Kiššová, Ľubomír Galko a Jozef Mihál. Rozhodla o tom Republiková rada SaS na utorkovom (28.6.) hlasovaní. Jeho výsledok TASR potvrdila hovorkyňa liberálov Katarína Svrčeková.

Kiššovú, Galka a Mihála navrhol do staronových pozícií šéf SaS Richard Sulík krátko po tom, ako bol na mimoriadnom kongrese 11. júna opätovne zvolený do čela SaS. Mihál pred kongresom zvažoval možnosť, že bude kandidovať na lídra. "Viem, že mám v strane konštruktívnych kritikov. Práve preto si myslím, že je tento moment cenný, keď sa strana dokázala postaviť za svojho predsedu a vyslala voličom signál, že keď je to potrebné, vieme sa zjednotiť. O to viac sme pripravení prevziať zodpovednosť za našu krajinu," povedal Sulík na kongrese.

Mihál označil za dôležité, že SaS je stabilná. "O vládnej koalícii sa to takto povedať nedá. Našou úlohou je a bude urobiť všetko pre to, aby sa v ďalších parlamentných voľbách situácia na Slovensku zmenila, aby sa zmenila vláda a aby ľudia dostali kabinet, aký si zaslúžia," uviedol.

Sulík vyhlásil, že v SaS bolo a je miesto na rôzne názory. "Máme na to rôzne úrovne, kde si to vieme vydiskutovať. Ale nemusíme to robiť príliš často a príliš verejne. Ale pluralita názorov zabezpečená bude," uistil.

Republiková rada zároveň schválila kandidátku SaS do Dozornej rady Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS), ktorou je regionálna šéfka SaS v Považskej Bystrici a v Púchove Iveta Pospíšilová. SaS a OĽaNO-NOVA sa už skôr v rámci rokovania Opozičnej rady dohodli na prerozdelení kontrolných postov v ÚDZS a vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni (VšZP), ktoré majú pripadnúť opozícii. "Tieto dve pozície boli ponúknuté mne ministrom zdravotníctva Tomášom Druckerom (nominant Smeru-SD). SaS teda obsadí miesto v Dozornej rade ÚDZS a OĽaNO-NOVA v Dozornej rade VšZP," povedal pred časom Sulík.

Svojho kandidáta už hľadá aj OĽaNO-NOVA. "Mali sme už päť ľudí na pohovore, ďalších budeme ešte pozývať. Osobne si ale myslím, že minister zdravotníctva dostane zákaz od premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby žiadnym takýmto spôsobom s opozíciou nespolupracoval. Podľa mňa tak opozícia nakoniec nedostane možnosť kontrolovať tunelovanie zdravotníctva," povedal pre TASR šéf OĽaNO-NOVA Igor Matovič.