Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Slovensko

Revíry s ministerskou výnimkou zaplnili tisícky rybárov

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Lov rýb je tak stále zakázaný na veľkých slovenských vodných nádržiach. Povolený je na vodných tokoch aj na inundačnom kanáli, kde si však rybár paradoxne nemôže privlastniť kapra rybničného.

Považská Bystrica 15. mája (TASR) – Dnes o 4.00 hodine ráno sa na základe výnimky udelenej Ministerstvom životného prostredia (MŽP) SR začala na väčšine miestnych revírov na Slovensku sezóna lovu kapra rybničného. Skončil sa tak dva mesiace trvajúci všeobecný zákaz lovu rýb na niektorých kaprových revíroch a oblasti v celej republike zaplnili tisícky rybárov.

Podľa predsedu Mestskej organizácie (MsO) Slovenského rybárskeho zväzu (SRZ) v Považskej Bystrici Vladimíra Vecela výnimky udeľuje ministerstvo na základe žiadostí, ktoré mestské a miestne organizácie SRZ podávajú prostredníctvom Rady SRZ.

V tomto roku sa podľa neho začalo nové trojročné obdobie, na ktoré ministerstvo udelilo výnimky na lov kapra na miestnych revíroch. Výnimku dostali iba tie organizácie, ktoré o ňu požiadali Radu SRZ najneskôr do 30. júna minulého roku.

"Na revíroch MsO SRZ Považská Bystrica sa výnimka týka 90-hektárovej vodnej nádrže Pod Dubovcom a dvoch menších revírov – vodných nádrží Považská Teplá a odstavených ramien rieky Váh. Ministerstvo udeľuje výnimky prevažne na miestne kaprové revíry. Priehrady spravidla výnimku nedostanú, na nich sa začína chytať až od 1. júna," doplnil Vecel.

Lov rýb je tak stále zakázaný na veľkých slovenských vodných nádržiach. Povolený je na vodných tokoch aj na inundačnom kanáli, kde si však rybár paradoxne nemôže privlastniť kapra rybničného. Ten je okrem revírov so schválenou výnimkou stále v čase individuálnej ochrany rovnako, ako väčšina najobľúbenejších sladkovodných rýb – zubáč veľkoústy, šťuka severná, sumec veľký, mrena severná, pleskáč vysoký či podustva severná.

Slovenský rybársky zväz je najväčšou spoločenskou organizáciou na Slovensku. Je občianskym združením v oblasti športového rybárstva, ochrany prírody a životného prostredia na úseku rybárstva, zachovávania genofondu rýb a starostlivosti o ekológiu vôd v Slovenskej republike. Má viac ako 120.000 členov registrovaných v 122 miestnych a mestských organizáciách.