Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Režim slovenského štátu tvrdil, že za Viedenskú arbitráž môžu Židia

V rozhovore pre TASR to povedal historik Ivan Kamenec.

Bratislava 28. augusta (TASR) - Za Viedenskú arbitráž, pri ktorej prišlo 2. novembra 1938 Slovensko o štvrtinu územia, boli podľa propagandy slovenského štátu zodpovední Židia a ich podpora maďarizácii. V rozhovore pre TASR to povedal historik Ivan Kamenec.

Režim pri tomto tvrdení bez problémov ignoroval skutočnosť, že pri arbitráži boli rozhodujúce postoje fašistického Talianska a nacistického Nemecka, ktoré by asi sotva boli ochotné akceptovať židovský lobing. "Vyhlásili, že za Viedenskú arbitráž sú zodpovední Židia, ktorí boli na strane Maďarov. Preto Slovensko stratilo južné územia. To je úplne absurdné. Viedenskú arbitráž robil Ribbentrop. Podľa tohto vysvetlenia teda Ribbentrop plnil požiadavky Židov," konštatoval Kamenec.

Na otázku, ako sa politickému vedeniu slovenského štátu, ktorý mal v ústave uvedené, že moc pochádza od Boha a jeho prezidentom bol kňaz, podarilo zladiť proklamovaný kresťanský charakter štátu s genocídou Židov, historik odpovedal, že slovenský štát bol schizofrenický podobne ako iné totality.

"Treba povedať, že aj tzv. riešenie židovskej otázky malo dve príčiny – jednak nacistický nátlak, ale aj potreby domáceho režimu, ktorý lákala možnosť získať majetok Židov," vysvetlil. "Pri tom sa využili tradičné protižidovské stereotypy. Náboženský, že Židia sú bohovrahovia, ekonomický, že majú príliš veľa hospodárskych pozícií. S podobnou argumentáciou po roku 1948 brali komunisti majetky 'kapitalistom'. A posledný stereotyp bol nacionálny, teda že Židia sú Neslováci a maďarizovali," dodal.

Slovenský štát rozbehol proces postupného zbavovania židovského obyvateľstva politických, hospodárskych, sociálnych a neskôr aj základných ľudských práv. Napokon to vyústilo do deportácií. "Štáty vtedajšej antihitlerovskej koalície, ale aj neutrálne štáty, vrátane Vatikánu, ktorý mal byť svojím spôsobom ideologickou oporou slovenského štátu, to hodnotili ako zločiny proti ľudskosti," upozornil Kamenec. "Často sa zabúda, že deportácie Židov zo Slovenska boli zo štátu, ktorý nebol obsadený nacistami. Nikde inde v Európe to tak neprebiehalo. Všade došlo k deportáciám až po okupácii. Vo Francúzsku, krajinách Beneluxu, Taliansku, Maďarsku... Na Slovensku sa vysťahovanie dvoch tretín Židov dialo vlastnými mocenskými a administratívnymi silami," pripomenul.

Aj z tohto dôvodu bolo dôležité, že sa proti režimu spolupracujúcemu s nacistickým Nemeckom Slováci postavili v SNP. Týmto krokom sa totiž slovenskí občania podľa Kamenca jednoznačne dištancovali od nacistického Nemecka a zároveň sa zaradili do širokého prúdu protinacistického odporu v Európe. "Slovenský štát by bol zanikol aj bez povstania, aj vojna by sa bola skončila úplne rovnako aj bez povstania. Ale SNP bolo výrazom snáh slovenských politických elít a veľkej časti obyvateľstva o odpútanie sa od režimu a štátu, ktorý bol satelitom nacistického Nemecka," zdôraznil.