Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Režisér, scenárista a zakladateľ Art Film Festu Peter Hledík jubiluje

Peter Hledík Foto: TASR/Martin Baumann

Spolu s televíznymi snímkami nakrútil sedem hraných filmov a okolo 200 dokumentárnych.

Bratislava 28. januára (TASR) - Herec, režisér, scenárista, zakladateľ a bývalý viceprezident medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest (predtým Art Film) v Trenčianskych Tepliciach Peter Hledík jubiluje. Narodil sa 28. januára 1946 v Bratislave a vo štvrtok bude mať 70 rokov.

Rodený Bratislavčan pochádzajúci z intelektuálskej rodiny, ktorej otec bol v 50. rokoch 20. storočia odsúdený na dvanásť rokov väzenia, prežil detstvo a mladosť "zahrabaný" v knihách, ktoré sa stali zdrojom jeho prirodzenej, "druhej" vzdelanosti. Práve v tituloch knižnej literatúry dostal Peter Hledík základy k svojej filmovej tvorbe.

Študoval na Filmovej a televíznej fakulte Akadémie múzických umení (FAMU) v českej Prahe. Vo svojej profesii nechcel nikdy robiť nič, čo by súviselo s ideológiou a politikou. Pracovať začal v pražskej televízii, pripravoval piesňové filmové projekty. Spolu s Janom Němcom tam nakrútil napríklad pesničkový medailón Marty Kubišovej. Samostatne nakrútil pesničkový film s Marylou Rodowiczovou. V Slovenskej televízii (STV) v Bratislave prešiel na portréty umelcov a významných osobností (napríklad Andreja Bagara, Miloša Bazovského a iných). Pre STV režíroval tri filmy z cyklu krátkometrážnych televíznych dokumentárnych filmov, prezentujúcich významné žijúce osobnosti Slovenska - Galéria elity národa -GEN. Zobrazil v nich na verejnosti síce málo známe, v skutočnosti však mimoriadne osobnosti. Boli to informatik Jozef Kelemen, dizajnér Robert Kabaň a lekár Michal Novák.

Spolu s televíznymi snímkami nakrútil sedem hraných filmov a okolo 200 dokumentárnych. Okrem toho pripravoval cyklické relácie a spoločenské magazíny, je tiež autorom niekoľkých filmových scenárov.

V roku 1993 stál Peter Hledík pri zrode nového filmového festivalu Art Film. Aj preto mu právom patrí prívlastok otec trenčianskoteplického Art Film Festu (dnešný názov festivalu). V roku 1993 sa Hledíkovou zásluhou prvýkrát uskutočnila v Trenčianskych Tepliciach komorná prehliadka dokumentárnych filmov. Po troch rokoch sa začala na festivale udeľovať cena Hercova misia. Udeľuje sa každoročne hercovi, ktorý ovplyvnil myslenie, životný štýl a hodnoty svojej generácie. Od roku 2001 udeľujú na festivale aj cenu Zlatá kamera. Z pomerne skromných začiatkov sa Petrovi Hledíkovi podarilo vybudovať špecializované podujatie s medzinárodnou účasťou, kam ochotne prichádzajú umelci svetového mena.

Vo finále 23. ročníka Art Film Festu v júni 2015 bola prekvapenému Petrovi Hledíkovi odovzdaná cena Zlatá kamera za prínos kinematografii.

Medzinárodný filmový festival Art Film Fest sa v roku 2016 bude konať v Košiciach, jeho presťahovanie do metropoly východného Slovenska oznámili v decembri 2015. Peter Hledík vtedy prostredníctvom listu oznámil, že sa vzdáva funkcie viceprezidenta. Dôvodom bola práve zmena miesta konania festivalu.