Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Vláda vymenovala štátnych tajomníkov

Foto: TASR/Martin Baumann

Novovymenovaný kabinet Roberta Fica schválil ešte minulú stredu (4.4.) na svojom prvom rokovaní návrh na odvolanie Buriana, Siváčka a Koterca z veľvyslaneckých postov.

Bratislava 11. apríla (TASR) - Rezort diplomacie má od dnešného dňa dvoch štátnych tajomníkov. Vláda na tento post vymenovala bývalého veľvyslanca SR v Spojených štátoch amerických Petra Buriana a zástupcu stáleho predstaviteľa SR pri EÚ Petra Javorčíka.

Novým vedúcim služobného úradu ministerstva zahraničných vecí sa stal bývalý veľvyslanec SR v Uzbekistane, Tadžikistane a Turkménsku Juraj Siváček.

Druhým mužom na ministerstve obrany je zase bývalý veľvyslanec SR pri OSN, niekdajší vedúci misie SR pri NATO a voľakedajší europoslanec za Smer-SD Miloš Koterec.

Aby mohli svoje nové funkcie zastávať, museli svoje dovtedajšie pôsobiská opustiť. Novovymenovaný kabinet Roberta Fica schválil ešte minulú stredu (4.4.) na svojom prvom rokovaní návrh na odvolanie Buriana, Siváčka a Koterca z veľvyslaneckých postov. Prezident SR Ivan Gašparovič ich odvolal vo štvrtok 5. apríla.

Sečík bude opäť štátnym tajomníkom

Do kresla štátneho tajomníka ministerstva kultúry opätovne zasadne Ivan Sečík. Ten túto pozíciu zastával aj počas prvej vlády Roberta Fica (Smer-SD). Personálnu nomináciu už odobrila vláda, kabinet schválil aj viaceré ostatné nominácie na štátnych tajomníkov.

Dvojkou na ministerstve zdravotníctva tak bude bývalý šéf košickej štátnej záchranky Viliam Čislák. Ten za prvej Ficovej vlády šéfoval štátnej košickej záchranke. Na ministerstve vnútra bude túto funkciu zastávať Jozef Buček a Marián Saloň.

Na ministerstve spravodlivosti bude druhým najvyššie postaveným človekom Monika Jankovská, na envirorezorte Ján Ilavský. Nominant na post štátneho tajomníka ministerstva školstva nie je zatiaľ známy.

Tu bude player


Dvojky na školstve a pôdohospodárstve budú známe na budúci týždeň

Nových štátnych tajomníkov na ministerstve školstva a pôdohospodárstva by mohol kabinet vymenovať na budúci týždeň. Po jeho zasadnutí o tom informoval premiér Robert Fico. Konkrétne mená však neprezradil.

Na ministerstve školstva by mal podľa Fica pôsobiť skúsený človek, má najmä zabezpečovať prepojenie vzdelávania s praxou. "Máme jasného kandidáta, stále však prebiehajú rokovania, ktoré sa týkajú jeho zamestnávateľa. Je to pomerne komplikovaný proces, ale verím, že bude dotiahnutý do konca," skonštatoval s tým, že minister školstva rokuje s jedným z najväčších slovenských zamestnávateľov.

Ako ďalej ozrejmil šéf kabinetu, na ministerstve pôdohospodárstva by mal pôsobiť človek, ktorý bude predovšetkým zastupovať záujmy slovenských poľnohospodárov na európskej pôde v Bruseli. "Hľadáme preto človeka s prepojením na akademické prostredie. Tým už niečo naznačujem," povedal. Potvrdil, že tento post nebude zastupovať bývalý šéf rezortu Stanislav Becík. Ten má byť poradcom na témy pôdohospodárstva na ministerstve alebo priamo na Úrade vlády SR.