Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

PREDSEDNÍCTVO: Rezort diplomacie bude spolupracovať so samosprávou

Na snímke štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Ivan Korčok Foto: TASR/Štefan Puškáš

Záleží nám na tom, aby široká verejnosť vedela o tom, čo bude podstatou predsedníctva, tvrdí štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí.

Bratislava 26. novembra (TASR) - Rezort diplomacie sa dohodol so zástupcami samospráv na vzájomnej spolupráci v rámci budúcoročného slovenského predsedníctva v Európskej únii.

"Záleží nám na tom, aby široká verejnosť vedela o tom, čo bude podstatou predsedníctva a aké témy bude riešiť," uviedol po dnešnom stretnutí štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a splnomocnenec vlády pre predsedníctvo SR v Rade EÚ Ivan Korčok.

Rezort prišiel s ponukou, ktorá by umožnila dostať predsedníctvo aj mimo hlavného mesta, kde sa uskutočnia všetky vrcholné podujatia. Napríklad je pripravené vypísať grantovú schému, v rámci ktorej by sa mohli nadácie a mimovládne organizácie uchádzať o určité projekty, ktoré by to umožnili.

Korčok pripomenul, že najväčšou akciou v Bratislave bude summit Výboru regiónov. Naň príde viac ako 1000 delegátov zastupujúcich regióny a mestá z celej EÚ, aby diskutovali o regionálnej politike. "Toto vidíme ako veľmi dobrú príležitosť na prezentáciu našich krajov a miest," poznamenal.

Okrem toho bude v Redute - v hlavnom mieste stretnutí na najvyššej úrovni, vyčlenený priestor na prezentáciu samosprávy. Taktiež sa plánuje prezentácia slovenských miest a obcí priamo v Bruseli. "Verím, že dokážeme doniesť to, čo je typické pre jednotlivé regióny, priamo do miesta výkonu slovenského predsedníctva," konštatoval Korčok.