Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Rezort diplomacie varuje pred vtáčou chrípkou v Kórejskej republike

Na ilustračnej snímke juhokórejská vlajka. Foto: TASR/AP

Kórejská republika nedávno zvýšila výstrahu na štvrtý, najvyšší stupeň.

Bratislava 2. januára (TASR) - Zastupiteľský úrad SR v Soule upozorňuje Slovákov, ktorí sú v Kórejskej republike, alebo sa tam chystajú, aby sa vyhýbali priamemu kontaktu s hydinou z dôvodu výskytu vtáčej chrípky. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR o tom informuje na svojej internetovej stránke.

"Zastupiteľský úrad SR upozorňuje občanov, aby sa vyhýbali priamemu kontaktu s hydinou, vrátane dotýkania sa zdravo vyzerajúcej či mŕtvej hydiny a dôkladne varili jedlá z hydiny (vrátane vajec a krvi z hydiny) pri teplote minimálne 75°C počas desiatich minút vo všetkých častiach spracovávanej potraviny (napríklad hydina pri kosti)," upozorňuje rezort diplomacie.

Rovnako je potrebné podľa pokynov ministerstva dodržiavať zásady osobnej hygieny vrátane dôkladného umývania si rúk mydlom a vodou najmä pri príprave surovej hydiny na varenie.

Riaditeľ tlačového odboru MZVaEZ Igor Skoček pre TASR uviedol, že v snahe zabrániť rapídnemu šíreniu vtáčej chrípky na hydinárskych farmách vrátane vysoko nákazlivého vírusu H5N8, miestne úrady zlikvidovali okolo 22 miliónov kusov hydiny. Navyše podľa neho od 1. januára zrušili kvóty na dovoz vajíčok do krajiny. "Zatiaľ nie sú hlásené prenosy na ľudí," uviedol Skoček.

Kórejská republika nedávno zvýšila výstrahu (bird flu alert) na štvrtý, najvyšší stupeň.