Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Rezort diplomacie varuje Slovákov pred vycestovaním do Etiópie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ministerstvo zároveň vyzýva Slovákov, aby v prípade cestovania do Etiópie využili službu dobrovoľnej elektronickej registrácie na jeho stránke.

Bratislava 24. októbra (TASR) - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR varuje Slovákov pred vycestovaním do Etiópie, osobitne do oblastí federálnych štátov Oromia a Amhara, kde pretrvávajú nepokoje. Rezort diplomacie o tom informuje na svojej internetovej stránke.

"Od novembra 2015 v Oromskom regióne dochádza k stretom medzi demonštrantmi a bezpečnostnými zložkami etiópskej federatívnej vlády, ktoré si už vyžiadali stovky mŕtvych. Demonštrácie sa rozšírili aj do štátu Amhara. Odporúčame vyhýbať sa aj miestnym turistickým destináciám vrátane Gondar a Bahir Dar, kde bola proti demonštrantom použitá aj ostrá munícia," varuje ministerstvo.

Ako ďalej uvádza, po poslednej vlne demonštrácií boli nepokoje zaznamenané aj v okolí hlavného mesta Addis Abeby. Rezort diplomacie preto odporúča Slovákom vyhýbať sa akýmkoľvek väčším zhromaždeniam v hlavnom meste a v jeho okolí a priebežne sledovať bezpečnostnú situáciu v krajine.

Ministerstvo taktiež odporúča necestovať do oblastí pozdĺž hraníc s Eritreou, Keňou, Južným Sudánom, Somálskom a federálneho štátu Gambela, keďže v uvedených oblastiach dochádza k častým medzietnickým konfliktom a v niektorých oblastiach hrozí aj riziko terorizmu zo strany ozbrojenej skupiny aš-Šabáb.

"Etiópska federatívna vláda v tejto súvislosti v krajine vyhlásila od 8. októbra výnimočný stav na šesť mesiacov, pričom konkrétne opatrenia bližšie nešpecifikovala," dodáva rezort.

Podľa vyhlásenia generálneho prokurátora Etiópie môže výnimočný stav zahŕňať zákaz vychádzok, náhodné zatýkanie, prehľadávanie podozrivých osôb, pozastavenie práva na písanie cirkulačných správ na sociálnych sieťach, ktoré podnecujú k pobúreniu verejnosti, zákaz nezákonných demonštrácií a blokovanie internetového spojenia.

Ministerstvo zároveň vyzýva Slovákov, aby v prípade cestovania do Etiópie využili službu dobrovoľnej elektronickej registrácie na jeho stránke.