Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Rezort diplomacie:Slovákov v štátnych nemocniciach v Kuvajte neošetria

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Zdravotnícku starostlivosť v krajine bude cudzincom poskytovať sieť 15 kliník a od roku 2019 aj tri nové nemocnice.

Bratislava 25. októbra (TASR) - Od začiatku roka 2017 by mala byť zdravotná starostlivosť pre cudzincov, vrátane Slovákov, v Kuvajte poskytovaná výhradne klinikami riadenými zdravotníckymi poisťovňami. Rezort diplomacie o tom informuje na svojej internetovej stránke.

"Zdravotnícku starostlivosť v krajine bude cudzincom poskytovať sieť 15 kliník a od roku 2019 aj tri nové nemocnice. Po uvedení nemocníc do praxe už cudzincom nebude poskytovaná zdravotná starostlivosť vo verejných klinikách a nemocniciach (v ktorých je poskytovaná bezplatne), prístup k nim zostane iba výhradne kuvajtským občanom," vysvetľuje ministerstvo.

Doteraz cudzincom v Kuvajte poskytli za ročný poplatok približne 150 eur základné zdravotné služby v rámci existujúceho zdravotného systému, vrátane polikliník a štátnych nemocníc.

Zároveň upozorňuje na to, že cudzincom sa ročné poplatky za povinné zdravotné poistenie zvýšia z 50 na 130 kuvajtských dinárov (z približne 150 eur na 390 eur). Poplatky bude potrebné uhradiť vždy pred obnovením povolení k pobytu.

Cudzinci budú tiež podľa rezortu uhrádzať ďalšie poplatky v súvislosti s operáciami, pobytmi v nemocniciach, rádiologickými vyšetreniami a ďalšími zdravotníckymi úkonmi.