Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

SNS vyzýva na odchod predsedu ÚRSO J. Holjenčíka

Na archívnej snímke Gabriela Matečná, predseda SNS Andrej Danko, Peter Gajdoš a Peter Plavčan. Foto: TASR

Na adresu Holjenčíka sa v posledných dňoch zniesla vlna kritiky za cenové rozhodnutia ÚRSO, ktoré umožnili výrazné zvýšenie poplatkov za energie na Slovensku.

Bratislava 24. januára (TASR) - Koaličná Slovenská národná strana (SNS) vyzýva predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozefa Holjenčíka na vzdanie sa funkcie. Konštatuje to v uznesení, ktoré dnes prijalo predsedníctvo SNS.

Predsedníctvo strany zároveň poverilo svojho predsedu Andreja Danka, aby na najbližšom koaličnom stretnutí otvoril rokovanie o novele zákona, ktorá do budúcnosti zakáže zvyšovanie cien energií bez možností vyjadrenia vlády SR alebo odbornej diskusie k tejto téme.

"SNS jednoznačne odsúdila zvyšovanie cien energií. Požiada o preverenie všetkých krokov, ktoré viedli k zvýhodneniu len jednej spoločnosti," konštatujú národniari v uznesení.

Na adresu Holjenčíka sa v posledných dňoch zniesla vlna kritiky za cenové rozhodnutia ÚRSO, ktoré umožnili výrazné zvýšenie poplatkov za energie na Slovensku. Na jeho odchod vyzvali viaceré opozičné strany, takúto možnosť cez víkend pripustil aj podpredseda koaličného Smeru-SD Peter Pellegrini.

Ak sa podľa neho potvrdí, že Holjenčík pri zvýšení cien energií podľahol "lobistickým tlakom firiem" na úkor spotrebiteľov, stratí dôveru vlády. "Potom by mal zvážiť, či mieni zastávať takúto dôležitú funkciu," uviedol Pellegrini v nedeľu (22.1.) v diskusnej relácii TA3 V politike.

SNS: Rezort dopravy by mal preveriť prideľovanie dotácií na trati RegioJetu


Je dlhodobo známe, že za bývalého ministra dopravy Jána Počiatka došlo za nejasných okolností v roku 2014 k preferovaniu súkromnej spoločnosti RegioJet a prideľovaniu každoročných dotácií na štátom zrekonštruovanej trase Komárno – Bratislava vo výške 8,5 milióna eur. V uznesení z dnešného predsedníctva to konštatuje koaličná Slovenská národná strana (SNS) s tým, že na tejto trati sú neustále porušované pravidlá a tento fakt by mal rezort dopravy preveriť.

"Aj o tejto téme začne SNS s ministerstvom dopravy diskusiu. Taký podnikateľský raj, ako má pán Jančura a spoločnosť RegioJet u nás, nemá žiadna slovenská spoločnosť nikde vo svete. Budeme žiadať ministra dopravy, aby vykonal kontrolu prideľovania dotácií na tejto trati," avizujú národniari.

Zároveň žiadajú majiteľa RegioJetu Radima Jančuru, aby sa zdržal útokov na SNS a jej predsedu. "Pán Jančura zverejnením súkromného čísla predsedu SNS Andreja Danka prekročil všetky hranice," zdôraznili v uznesení.



"Všetky úhrady zo strany štátu na prevádzku linky RegioJet Bratislava - Komárno sú pravidelne a detailne kontrolované a ich oprávnenosť potvrdili aj audity nezávislých výskumných inštitúcií pôsobiacich v oblasti dopravy," uviedol v reakcii hovorca súkromného dopravcu Aleš Ondrůj. Štát na tejto trati podľa neho výrazne šetrí, keď oproti dotovaným vlakom štátnej Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) platí RegioJetu na jeden kilometer približne o 1 euro menej.

Jančura zverejnil Dankovo telefónne číslo 20. januára v liste zákazníkom, v ktorom im vysvetľoval, prečo RegioJet končí prevádzku vlakov na trati Bratislava - Košice.

"Ak sa vám nepáči predvolebná veta Andreja Danka: „Žlté vlaky a autobusy musia preč“, neváhajte, napíšte mu tiež, čo si o tom myslíte. Pána Danka si platíte zo svojich daní, je to de facto váš zamestnanec, je morálnou povinnosťou vami plateného politika na vašu slušnú SMS odpovedať," konštatoval Jančura v liste.

Za dôvod odchodu firmy z tejto trate v ňom označil štátne zľavy na cestovnom pre študentov a dôchodcov, ako aj znovuzavedenie dlhodobo stratových IC vlakov štátnej Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK).