Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Rezort dopravy chce nastaviť smerovanie inteligentnej mobility

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Hlavným cieľom je podporiť tvorbu a prevádzku inovatívnych dopravných riešení pri znižovaní dosahov na životné prostredie či zvýšenie kvality života pre cestujúcu verejnosť.

Bratislava 18. júla (TASR) – Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR chce nastaviť strategické smerovanie inteligentnej mobility na Slovensku. Hľadá firmu, ktorá by okrem iného vypracovala stratégiu a akčný plán, zabezpečila podporu pri testovaní vybraných pilotných projektov a ich zavedenie do praxe. Odhadovaná cena je 2,86 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty. Vyplýva to z oznámenia o vyhlásení súťaže, ktoré bolo zverejnené vo vestníku verejného obstarávania.

"Predmetom zákazky je jedno dielo, ktoré pozostáva z aktivít a z výstupov veľmi komplexnej analýzy, pri ktorej je nevyhnutné, aby experti z viacerých oblastí (doprava, IT, bezpečnosť, legislatíva) veľmi úzko spolupracovali," uvádza sa v oznámení. Zákazka zahŕňa aj vytvorenie regulácie pre zavádzanie inovácií v inteligentnej doprave, nastavenie procesov systematického zberu a manažmentu údajov pre tvorbu dátami riadenej politiky a rozvoja inteligentnej dopravy.

Hlavným cieľom je podľa MDV podporiť tvorbu a prevádzku inovatívnych dopravných riešení pri znižovaní dosahov na životné prostredie, zvýšenie kvality života pre cestujúcu verejnosť a optimalizácia nákladov na dopravu v dlhodobom horizonte.

Zákazka bude spolufinancovaná z eurofondov, realizovať sa bude v rámci Operačného programu Efektívna verejná správa. Pri hodnotení ponúk sa budú brať do úvahy kritériá kvality aj ceny. Záujemcovia o tender môžu predkladať ponuky alebo žiadosti o účasť do 13. augusta tohto roka.