Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

Rezort dopravy vystavuje práce hendikepovaných umelcov

Snímka z Národnej prezentácie umenia handicapovaných umelcov a Slovenských paralympijských športovcov v Bratislave 21. októbra 2021. Foto: TASR - Dano Veselský

Návštevníkom priblíži vyše 100 umeleckých diel hendikepovaných umelcov i športovcov vytváraných rôznymi technikami vrátane maľby nohami.

Bratislava 21. októbra (TASR) - Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR v Bratislave je ďalším miestom výstavy umenia hendikepovaných umelcov zo Slovenska. Záštitu nad expozíciou z cyklu Národná prezentácia umenia handicapovaných umelcov a slovenských paralympijských športovcov prevzal štátny tajomník MDV Jaroslav Kmeť. Ako TASR informoval predseda Slovenskej agentúry na podporu zdravotne postihnutých občanov Arpád Beník, výstavu slávnostne otvoria 9. novembra.

Návštevníkom priblíži vyše 100 umeleckých diel hendikepovaných umelcov i športovcov vytváraných rôznymi technikami vrátane maľby nohami. Tú predstavuje bezruká maliarka Pavlína Csápaiová Triščová. Priaznivci umenia budú môcť obdivovať aj drotárske majstrovstvo Juraja Šeríka, člena Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska v Čadci, a kresbu ťažko postihnutého talentovaného umelca Mareka Černého z Lakšárskej Novej Vsi.

Výstava zoznámi záujemcov aj s keramikou spojenou s históriou modranskej keramickej dielne či s umením maľby a fotografie mentálne postihnutých umelcov z košického občianskeho združenia Domko v umení. Svoje práce v priestoroch ministerstva prezentujú aj Jaroslav Veľčický, jednoruký umelecký rezbár z Uhrovca, či umelecký fotograf na vozíku Róbert Nemčík z Ružomberka.