Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Rezort financií príde s ďalším balíkom opatrení proti daňovým únikom

Na snímke minister financií SR Peter Kažimír Foto: TASR - Pavel Neubauer

Zmeny avizoval minister financií Peter Kažimír. Reagoval tak na otázku nezaradenej poslankyne Kataríny Macháčkovej, ktorá sa týkala možných daňových podvodov v kauze Bašternák.

Bratislava 27. októbra (TASR) – Rezort financií pod vedením Petra Kažimíra (Smer-SD) príde s ďalším balíkom opatrení, ktoré budú smerovať k potieraniu daňovej trestnej činnosti. Pripraví ho v spolupráci s rezortom spravodlivosti, ministerstvom vnútra aj generálnou prokuratúrou.

"Kľúčovo sa budú realizovať tieto opatrenia v daňovom trestnom zákone," avizoval dnes Kažimír v Národnej rade (NR) SR v rámci pravidelnej štvrtkovej Hodiny otázok.

Reagoval tak na otázku nezaradenej poslankyne Kataríny Macháčkovej, ktorá sa týkala možných daňových podvodov v kauze Bašternák. Minister v súvislosti s týmto prípadom uviedol, že siaha do roku 2012, kedy bola finančná správa v rozklade. "A toto zhorenisko bolo samozrejme zdrojom inšpirácie pre mnohých podvodníkov," dodal Kažimír.

Odvtedy sa však podľa neho veľa vecí zmenilo, napríklad sa zaviedol kontrolný výkaz a obmedzili sa hotovostné platby. Pre ministerstvo sú pritom podľa neho kľúčové najmä výsledky z hľadiska výberu daní, ktoré označil za neodvrátiteľné. V absolútnom vyjadrení, ak by sa v súčasnosti vyberala daň z pridanej hodnoty (DPH) rovnako neefektívne ako v roku 2012, kedy bol výber najnižší, štát by získal o 800 miliónov eur menej. Dôvodom, že to tak nie je, je podľa neho fakt, že sa finančná správa naučila lepšie vyberať dane.