Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Rezort financií predložil vyhlášku k centrálnemu registru účtov

Na snímke budova, v ktorej sídli Ministerstvo financií SR na Štefanovičovej ulici v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

MF SR bude správcom a prevádzkovateľom registra. Zriadenie systému by sa malo financovať z plánu obnovy.

Bratislava 29. augusta (TASR) - Ministerstvo financií (MF) SR už predložilo do medzirezortného pripomienkového konania návrh vyhlášky k centrálnemu registru účtov. Platiť by mala od októbra. Pre TASR to potvrdil tlačový odbor MF SR. Upozornil, že plné sfunkčnenie registra bude prebiehať postupne.

"Základným predpokladom je, aby všetky dotknuté finančné inštitúcie zabezpečili pravidelné zasielanie údajov do centrálneho registra účtov. Inštitúcie na to budú mať zákonom stanovenú lehotu šesť mesiacov od dátumu nadobudnutia účinnosti spomínanej vyhlášky," vysvetlil rezort financií.

Vyhláška má spresniť podrobnosti o zasielaní údajov, podmienky na pridelenie a používanie jedinečného identifikátora a podrobnosti o uplatňovaní opatrení.

Ako uviedlo policajné prezídium, centrálny register účtov zefektívni prácu Policajného zboru pri identifikácii výnosu z trestnej činnosti, jeho umiestnenie a dispozíciu s týmto výnosom. "Zníži administratívne zaťaženie nielen na strane policajtov, ale aj v bankových inštitúciách, taktiež zníži náklady, urýchli konania, zefektívni prácu," načrtol odbor komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru. Príprava policajtov na prácu s registrom sa podľa stanoviska zatiaľ nezačala.

Oprávnené orgány by mali mať prístup k informáciám o účtoch a bezpečnostných schránkach. Okrem policajtov sa majú údaje poskytovať napríklad aj Slovenskej informačnej službe na účel boja proti organizovanej trestnej činnosti a terorizmu alebo Finančnému riaditeľstvu SR na účel odhaľovania a dokumentovania trestnej činnosti.

MF SR bude správcom a prevádzkovateľom registra. Zriadenie systému by sa malo financovať z plánu obnovy. Pôvodne mal byť uvedený do prevádzky v januári 2023.