Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Rezort investoval do infraštruktúry pre vojakov vyše 20 miliónov eur

Na snímke minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) počas 48. rokovania vlády SR 22. decembra 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Minister obrany SR Jaroslav Naď informoval, že ide o dlhodobé projekty, ktorých realizácia môže mať presah aj do ďalších rokov.

Bratislava 22. decembra (TASR) - Ministerstvo obrany (MO) SR investovalo do infraštruktúry pre vojakov a opráv budov viac ako 20 miliónov eur, ktoré boli použité na rekonštrukciu dlhodobo zanedbávaných objektov. TASR o tom v stredu informovala hovorkyňa rezortu obrany Martina Kovaľ Kakaščíková.

Generálny riaditeľ sekcie majetku a infraštruktúry MO SR Ján Bučan priblížil, že si najčastejšie investície vyžadoval kritický stav kasární a objektov využívaných ozbrojenými silami. "V rámci takmer 400 akcií išlo v prevažnej miere o opravy bežných, no nevyhnutných súčastí - striech, fasád, výmenu okien a dverí, opravy sociálnych zariadení, oplotení, kotolní a tiež rekonštrukciu cestných komunikácií," uviedol s tým, že celkovo sa takto investovalo takmer 8,5 milióna eur.

Rezort obrany v tomto roku podporil aj viaceré významné investičné akcie zamerané predovšetkým na modernizáciu a rekonštrukciu letísk v súvislosti s nákupom novej leteckej techniky, rekonštrukciu objektov pre potreby ozbrojených síl, ktoré sú v zlom stavebno-technickom stave, rekonštrukciu objektov pre potreby ťažkej mechanizovanej brigády či zvýšenie energetickej efektívnosti budov.

Minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO) informoval, že ide o dlhodobé projekty, ktorých realizácia môže mať presah aj do ďalších rokov. "Naším cieľom je zabezpečiť vojakom modernú a hospodárnu infraštruktúru, ktorá pokryje ich potreby tak, aby mali kvalitné zázemie pre službu vlasti," doplnil minister.

Rezortu sa podarilo dokončiť 13 projektov z predchádzajúcich rokov v celkovej hodnote 12,3 milióna eur. Ďalších šesť investičných akcií má pripravenú projektovú dokumentáciu, 14 je v procese projektovania a sedem investičných akcií je v procese verejného obstarávania. Ministerstvo tvrdí, že vďaka obstarávaniu prostredníctvom Programu bezpečnostných investícií NATO (NSIP) sa ušetrilo takmer 900.000 eur.

Rezort plánuje na budúci rok pokračovať v etape prípravy rekonštrukcie ubytovne Hviezda, známej ako "Kukurica", veliteľskej budovy v Banskej Bystrici, vojenskej zotavovne na Zemplínskej Šírave či vo výstavbe nového Vojenského archívu v Trnave.