Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Rezort kultúry: Po sedemdesiatich rokoch bude nový cirkevný zákon

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Podľa rezortu vznikla potreba zmeny zákona preto, lebo vznikol v diametrálne odlišnej politickej a spoločenskej situácii.

Bratislava 16. októbra (TASR) - Cirkvi budú financované inak ako doteraz, revízia zastaraného zákona prichádza po sedemdesiatich rokoch. Uviedlo to Ministerstvo kultúry (MK) SR, ktorého návrh zákona o finančnej podpore cirkví a náboženských spoločností v stredu schválila Národná rada SR.

"Predkladaný návrh zákona je výsledkom spolupráce medzi ministerstvom a poverenými zástupcami cirkví. Vychádza zo záverov Expertnej komisie na riešenie problematiky financovania cirkví a náboženských spoločností, ktoré ukázali, že optimálnym riešením je ponechanie systému priamej podpory cirkví zo štátneho rozpočtu, avšak v aktualizovanej podobe založenej na zásadách spravodlivosti, transparentnosti, solidarity a nezávislosti cirkví pri rešpektovaní ekonomických možností štátu,“ uviedla ministerka kultúry Ľubica Laššáková (Smer-SD).

Podľa rezortu vznikla potreba zmeny zákona preto, lebo vznikol v diametrálne odlišnej politickej a spoločenskej situácii. "Jednou z hlavných zmien tak bude, že štát už nebude prispievať na platy duchovných podľa doterajších tabuliek, ale registrovaným cirkvám poskytne celkový balík peňazí podľa počtu veriacich. Väčší dôraz sa bude klásť na samostatné a nezávislé hospodárenie cirkví," skonštatovalo MK.

Ďalej tvrdí, že schválenie nového návrhu zabezpečilo "kontinuitu úrovne vzťahov štátu s cirkvami a jasné, transparentné pravidlá podpory ich činnosti so zachovaním vzájomnej solidarity s menšími cirkvami".

"Podpora štátu bude zároveň vnímaná iba ako jeden zo zdrojov podpory a financovania činností cirkví, čím sa docieli vyššia miera nezávislého postavenia a pôsobenia cirkví v SR," uzatvára rezort.