Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Rezort kultúry:Úprava zákona bude lepšie predvídať financovanie cirkví

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Ministerstvo taktiež konštatuje potrebu precizovať vzťah výšky príspevku štátu a prípadnej zmeny počtu veriacich konkrétnej cirkvi.

Bratislava 26. marca (TASR) - Zákon o finančnej podpore cirkví a náboženských spoločností sa má meniť, cieľom úpravy je zvýšiť solidaritu s menšími cirkvami a zabezpečiť pri financovaní lepšiu predvídateľnosť a transparentnosť. Avízo novely zverejnilo Ministerstvo kultúry (MK) SR prostredníctvom predbežnej informácie na portáli právnych predpisov slov-lex.sk.

Rezort pripomína, že výška príspevku štátu cirkvám je v súčasnosti upravovaná podľa miery inflácie v hospodárstve SR a miery valorizácie platov zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme. Nedávne obdobie, ovplyvnené nepriaznivým ekonomickým trendom a medzinárodnými externalitami, však podľa ministerstva neodráža optimálne potrebu finančného príspevku cirkví. "I keď cirkvi používajú takmer celý príspevok štátu na mzdové náležitosti, dokážu z neho zabezpečiť takmer len minimálnu mzdu svojich zamestnancov, predovšetkým duchovných," upozorňuje MK.

Novelou zákona sa má zjednodušiť výpočet príspevku štátu pre cirkvi, rovnako zabezpečiť lepšia predvídateľnosť a transparentnosť, vzhľadom na to, že makroekonomické ukazovatele výpočtu sú známe každoročne už v polovici rozpočtového obdobia. Ministerstvo taktiež konštatuje potrebu precizovať vzťah výšky príspevku štátu a prípadnej zmeny počtu veriacich konkrétnej cirkvi.

Pripomienkové konanie sa má začať v máji, respektíve júni. Zákon o finančnej podpore cirkví a náboženských spoločností sa naposledy menil v októbri 2019, vtedajšia úprava revidovala model, ktorý platil od polovice 20. storočia.