Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Rezort obrany chce nakúpiť nové zbrane, pôjdu pre špeciálny útvar

Ilustračné snímky Foto: TASR/Vladimír Benko/MV SR

Rezort obrany hovorí, že nejde o prezbrojenie, ale o unifikáciu zbraní so spojencami.

Bratislava 19. novembra (TASR) – Časť slovenských vojakov dostane nové útočné pušky a pištole. Ministerstvo obrany ich spolu so špeciálnym príslušenstvom plánuje obstarať do konca tohto roka formou prepustenia objednávky zbraní, ktoré malo vysúťažené české ministerstvo obrany.

Šéf rezortu obrany Martin Glváč v júli tohto roka totiž podpísal so svojím českým náprotivkom Martinom Stropnickým deklaráciu o spolupráci pri vytváraní podmienok pri obstarávaní ručných zbraní. Slovensko by na základe dohody s českou stranou malo zakúpiť stovky kusov zbraní od Českej zbrojovky (CZ) Uherský Brod, ktorá prezbrojuje českú armádu od roku 2009.

Do výzbroje vojakov by sa tak mala dostať aj útočná puška BREN CZ 805. Zbraň v lete tohto roku splnila vojenské požiadavky OS SR. "Celkový objem zákazky z bezpečnostných dôvodov rezort nezverejňuje," uviedla hovorkyňa rezortu obrany Martina Balleková.

Nové zbrane však nedostanú všetci vojaci. Budú určené pre nový útvar s názvom ISTAR. "Je to prápor, ktorý plní úlohy pre bojové jednotky pozemných síl tým, že vyhľadáva, identifikuje a určuje ciele," spresnil pre TASR hovorca OS SR Štefan Zemanovič. Útvar bude okrem iného určený pre medzinárodné operácie. Sídlo bude mať pravdepodobne na východnom Slovensku. Vojaci by s novými puškami mali začať cvičiť už v budúcom roku.

Rezort obrany hovorí, že nejde o prezbrojenie, ale o unifikáciu zbraní so spojencami. "Sme členmi Severoatlantickej aliancie, čo znamená, že úlohy plníme aj v medzinárodnom prostredí a tam je taktickou výhodou, pokiaľ sú vojaci vyzbrojení jednotne. Naši a zahraniční vojaci tak budú mať z hľadiska interoperability rovnaké taktické možnosti pri plnení úloh v rámci medzinárodného krízového manažmentu," vysvetlila Balleková.

Ministerstvo zatiaľ nezverejnilo cenu, za ktorú zbrane nakúpi. "Jednotková cena za dodávané zbrane bude rovnaká alebo nižšia v porovnaní s cenou, za ktorú nakupovalo tieto zbrane Ministerstvo obrany ČR," dodala Balleková.