Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Rezort obrany sa ohradzuje voči tvrdeniam o zákaze preletu vrtuľníkov

Ilustračná snímka. Foto: OS SR

Nedorozumenie podľa rezortu obrany spôsobil omyl, keď zamestnanci ministerstva preposlali internú komunikáciu na ministerstvo diplomacie

Bratislava 14. júna (TASR) – Ministerstvo obrany SR rešpektuje povolenie rezortu diplomacie na prelet vrtuľníkov USA. Ohradzuje sa voči medializovaným informáciám, že prelet zakázalo. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu obrany Danka Capáková s tým, že rozhodnutie bolo v gescii rezortu diplomacie.

„Ministerstvo obrany SR až dnes vo svojom oficiálnom stanovisku pre rezort zahraničných vecí uviedlo, že rešpektuje recipročné diplomatické povolenie, ktoré zodpovedá náležitostiam schváleným v uznesení vlády SR, v ktorom boli uvedené prelety schválené,“ spresňuje Capáková.

Nedorozumenie podľa rezortu obrany spôsobil omyl, keď zamestnanci ministerstva preposlali internú komunikáciu na ministerstvo diplomacie. „Ministerstvo obrany požiadalo rezort diplomacie o rešpektovanie stanovísk ministerstva obrany výhradne len na oficiálnej báze tak, aby sa zamedzilo prípadným nedorozumeniam,“ dodala Capáková. Táto chyba zamestnancov bude podľa Capákovej vyriešená disciplinárne v zmysle platnej legislatívy.

Podľa informácií Denníka N si americká armáda vyžiadala povolenie Ministerstva obrany SR na prelet nad slovenským územím a rutinné pristátie a natankovanie vojenských vrtuľníkov na piešťanskom letisku.

Ministerstvo zahraničných vecí tvrdí, že prelet bol povolený, avšak možnosť medzipristátia a natankovania bola odmietnutá. Hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková toto tvrdenie vo štvrtok (13. 6.) odmietla s tým, že rezort obrany podľa nej ešte o žiadosti nerozhodol.

Rezort zahraničia dostalo od ministerstva obrany súhlasné stanovisko


Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí dostalo od ministerstva obrany súhlasné stanovisko k medzipristátiu amerických vrtuľníkov. Stalo sa tak po telefonátoch ministra zahraničia Miroslava Lajčáka so šéfom rezortu obrany Petrom Gajdošom. Informoval o tom rezort diplomacie.

Ministerstvo zahraničných vecí vo svojom vyjadrení potvrdzuje, že v predchádzajúcich dňoch dostalo písomné stanovisko z ministerstva obrany, v ktorom jeho zamestnanci vyjadrili súhlas s preletom amerických vrtuľníkov, ale zároveň dali zamietavé stanovisko na ich medzipristátie. Po spomínanom telefonáte prišlo nové.

Rezort diplomacie súhlasí s tvrdením ministerstva obrany, že udeľovanie diplomatických povolení je v zmysle platnej legislatívy výhradne v kompetencii ministerstva zahraničia. "Avšak treba zároveň dodať, že 'až po predchádzajúcom rozhodnutí ministerstva obrany". Inými slovami, rezort diplomacie komunikuje ďalej partnerom rozhodnutie rezortu obrany," doplnilo ministerstvo zahraničných vecí.

Rezort zároveň ubezpečuje ministerstvo obrany, že rešpektuje jeho stanoviská „výhradne na oficiálnej báze“. Za také považuje aj predchádzajúce stanovisko ministerstva obrany, "v ktorom bolo medzipristátie amerických vrtuľníkov na území SR zamietnuté".

Ministerstvo zahraničných vecí ďalej uvádza, že považuje týmto komunikáciu k tejto téme za ukončenú a nebude komentovať rozhodnutie ministerstva obrany ani žiadne ďalšie okolnosti s tým súvisiace.