Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Slovensko

Rezort obrany si pripomenul ukončenie prvej svetovej vojny behom

Ilustračné foto. Foto: TASR – Martin Palkovič

Ministerstvo obrany SR v súčasnosti eviduje 8970 žijúcich vojnových veteránov, pričom 18 z nich sa zúčastnilo na bojoch počas druhej svetovej vojny.

Bratislava 11. novembra (TASR) - Ministerstvo obrany SR si v sobotu pripomenulo ukončenie prvej svetovej vojny behom na počesť vojnových veteránov. Na štartovú čiaru sa postavilo 200 bežcov. Minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) sa zároveň zúčastnil na pietnej spomienke na cintoríne v bratislavskej Petržalke. TASR o tom informoval komunikačný odbor rezortu.

"Hrdinom, ktorí v boji za ideály slobody a demokracie položili to najcennejšie, patrí večná sláva, česť a všetka naša úcta. Ich odkaz tu bude žiť naveky, nikdy im to nezabudneme," uviedol minister.

Beh sa začal symbolicky o 11.11 h. "Teda presne v čase, keď zaznela posledná salva pri podpise prímeria v roku 1918 v Compiegne vo Francúzsku, ktorým sa skončila prvá svetová vojna," ozrejmil rezort.

Ministerstvo obrany SR v súčasnosti eviduje 8970 žijúcich vojnových veteránov, pričom 18 z nich sa zúčastnilo na bojoch počas druhej svetovej vojny. Od roku 2004 rezort obrany priznal postavenie vojnového veterána celkovo 10.542 osobám.