Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Rezort obrany si pripomenul zavraždených slovenských generálov

Na archívnej snímke minister obrany SR Jaroslav Naď. Foto: TASR Jaroslav Novák

Naša úcta patrí všetkým, ktorí sa nebáli vzoprieť a bojovať za hodnoty, vďaka ktorým dnes žijeme v slobodnej a demokratickej krajine, povedal minister obrany.

Bratislava 4. marca (TASR) - Pri Pamätníku zmierenia v areáli Ministerstva obrany (MO) SR si predstavitelia rezortu vo štvrtok pripomenuli štyroch slovenských generálov, ktorí boli počas druhej svetovej vojny popravení v nemeckom koncentračnom tábore. Na pietnej spomienke sa zúčastnil minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO) a náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko. TASR o tom informovala hovorkyňa MO SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

„Sila a odvaha, ktorá nechýbala všetkým odporcom krutého nacistického režimu, bola malou iskrou nádeje, že utrpenie, ktoré so sebou priniesla druhá svetová vojna, a zverstvá, ktoré tento totalitný režim páchal na nevinných civilistoch, sa raz skončia. Naša úcta patrí všetkým, ktorí sa nebáli vzoprieť a bojovať za hodnoty, vďaka ktorým dnes žijeme v slobodnej a demokratickej krajine,“ povedal minister.

Pamiatku štyroch slovenských generálov - divízneho generála Rudolfa Viesta, brigádneho generála Jána Goliana a generálov II. triedy Štefana Jurecha a Augustína Malára, ktorí boli zavraždení v koncentračnom tábore Flossebürg v Nemecku v marci 1945 - si rezort obrany pripomína od roku 2015. Spomienkové podujatie inicioval Klub generálov Slovenskej republiky a organizuje ho pravidelne v spolupráci s Generálnym štábom Ozbrojených síl SR.