Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Rezort obrany slávnostne otvoril slovenské predsedníctvo v Rade EÚ

Medzi najväčšie výzvy patrí organizácia predsedníckych podujatí a aktivít na Slovensku i v Bruseli a intenzívnejšie zapojenie sa do vývoja agendy Európskej únie.

Bratislava 1. júla (TASR) - Ministerstvo obrany dnes plnými vojenskými poctami slávnostne otvorilo slovenské predsedníctvo v Rade Európskej únie. Šéf rezortu obrany Peter Gajdoš zároveň profesionálnym vojakom a zamestnancom predstavil priority ministerstva obrany a pripravenosť na ich zabezpečenie.

"Som presvedčený, že rezort obrany je k dnešnému dňu plne pripravený na splnenie úloh, ktoré vyplývajú Slovenskej republike z pozície predsedníckej krajiny. Tým však naša snaha a úsilie nekončí, práve naopak. Výkon predsedníctva bude od nás vyžadovať zvýšené úsilie a nasadenie, aby sme zvládli všetky úlohy nevyhnutné pre jeho úspešný priebeh," uviedol Gajdoš.

Medzi najväčšie výzvy patrí organizácia predsedníckych podujatí a aktivít na Slovensku i v Bruseli, intenzívnejšie zapojenie sa do vývoja agendy Európskej únie, vrátane flexibilného uchopenia neplánovaných tém a aktívnejšia prezentácia európskych tém doma i v zahraničí.

"V rezorte už máme skúsenosti s prípravou veľkých podujatí, ako bolo napríklad rokovanie ministrov obrany a Vojenského výboru NATO. Predsedníctvo v Rade Európskej únie však nie je jednorazové podujatie, ale kontinuálna zodpovednosť za sériu aktivít, ktorá potrvá šesť mesiacov. Svojím charakterom je preto bezprecedentnou skúsenosťou a unikátnou príležitosťou ako pre Slovenskú republiku, tak aj pre rezort obrany. Môžeme predstaviť napríklad aj naše vojenské zariadenia a spôsobilosti, na ktoré sme hrdí," zdôraznil minister.

Príprava na predsedníctvo v Rade EÚ sa odvíjala od priorít, ktoré boli zadefinované už v roku 2014 a stali sa súčasťou národného programu predsedníctva. "Počas nasledujúcich mesiacov budeme tiež významným spôsobom prispievať k realizácii predsedníctva aj na národnej úrovni. Budeme zabezpečovať dopravu ministerských delegácií, podieľať sa na bezpečnostných opatreniach počas rokovaní na najvyššej úrovni, ako aj na príprave vybraných podujatí rezortu zahraničných vecí," dodal Gajdoš.

Ozbrojené sily SR tiež vyčlenia na obdobie slovenského predsedníctva v Rade EÚ do 200 vojakov pre Policajný zbor SR. Okrem toho sú ďalší vojaci vyčlenení ako vodiči pre zabezpečenie presunov delegácií a Vojenská polícia bude podieľať aj na zabezpečení ochrany VIP osôb a ďalších akciách.

TASR o tom informovala hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková.