Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Slovensko

Rezort obrany vlani opustilo 788 profesionálnych vojakov

Ilustračná snímka Foto: TASR/ Pavol Ďurčo

Čo je takmer šesť percent z ich celkového počtu. Oproti roku 2010 ide o pokles v odchode o 83 ľudí.

Bratislava 12. mája (TASR) - Rezort obrany SR v roku 2011 opustilo 788 profesionálnych vojakov, čo je takmer šesť percent z ich celkového počtu. Oproti roku 2010 ide o pokles v odchode o 83 ľudí.

"Celkove 40,2 % odišlo na vlastnú žiadosť najmä z dôvodu zneistenia statusu v oblasti sociálneho zabezpečenia vojakov," konštatuje sa v komplexnom hodnotení obrany za rok 2011, ktoré silový rezort predložil do medzirezortného pripomienkového konania.

Naopak, zregrutovaných bolo vlani 444 občanov, čo je o 109 viac ako v roku 2010. "To však nedokázalo kvantitatívne ani kvalitatívne nahradiť odídených profesionálnych vojakov. Najmä v dôsledku tohto vývoja sa prehĺbil deficit v početnom stave Ozbrojených síl SR," dodáva rezort obrany v materiáli. Stanovený počet profesionálnych vojakov bol tak na konci minulého roka naplnený len na 86 percent. Najviac armáde vlani chýbali ľudia z oblasti vojenského zdravotníctva, vodiči pásových vozidiel či vojaci v niektorých ženijných odbornostiach.

V materiáli rezortu obrany sa zároveň poukazuje na nedostatočnú modernizáciu v armáde. Tá bola v roku 2011 minimalizovaná predovšetkým v dôsledku ďalšieho zníženia výdavkov v rozpočte silového rezortu. Napríklad z 29 projektov rozvoja výzbroje techniky a materiálu sa realizovalo iba 10. Na ostatné projekty neboli alokované finančné prostriedky alebo boli presunuté na iné účely.

"Opakovane sa odložili veľké finančne náročné projekty týkajúce sa obmeny hlavných druhov pozemnej výzbroje a techniky, hlavnej leteckej techniky, výzbroje a techniky vojskovej protivzdušnej obrany a protivzdušnej obrany štátu. Pozastavila sa aj realizácia väčšiny projektov a subprojektov, ktoré v predchádzajúcich rokoch prinášali aspoň čiastkový posun," konštatuje sa v hodnotení.

Ministerstvo obrany v roku 2011 viedol Ľubomír Galko (SaS), ktorého po odvolaní koncom novembra nahradila vtedajšia premiérka Iveta Radičová. Od apríla 2012 je šéfom rezortu Martin Glváč (Smer-SD).